Vivendes devastades per la lava a La Palma: ¿Es fa càrrec l’assegurança d’aquests danys?

El nombre de cases afectades per l’erupció del volcà Cumbre Vieja supera ja amb escreix el centenar d’immobles

L’erupció del volcà Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, ha afectat ja més d’un centenar de vivendes i 200 infraestructures, tals com piscines o pistes de tennis, i ha obligat a desallotjar-ne més de 5.000 persones. De moment, no s’ha produït «cap» dany personal, segons afirmen des del Govern central. Davant aquesta magnitud en els danys materials ocasionats en vivendes, com a conseqüència de l’erupció volcànica a La Palma, passen pel cap les dramàtiques i complicades situacions a què s’enfronten milers de famílies a la zona. Després d’haver perdut les seves cases, engolides per la lava, o haver patir greus danys i pèrdues, ¿poden tots aquests afectats recórrer a les seves assegurances?

 

Les companyies d’assegurances consideren les erupcions volcàniques, com la del volcà Cumbre Vieja a l’illa de La Palma, un risc extraordinari, i per tant, igual com amb les grans inundacions o les tempestes ciclòniques, no cobreixen els danys provocats per aquest fenomen de la naturalesa.

Davant aquesta realitat, seria el Consorci de Compensació d’Assegurances, una empresa pública que es nodreix de les aportacions de les companyies d’assegurances, qui es faria càrrec de les indemnitzacions, segons indiquen des del comparador Acierto.com.

Ara bé, per cobrir aquests danys, l’afectat necessàriament haurà de comptar amb una assegurança. És a dir, perquè cobreixi els danys de la vivenda, haurà de tenir contractada una assegurança de la llar i estar al corrent del pagament de les quotes, i el mateix passa amb la pòlissa del cotxe si, per exemple, la lava l’engoleix o la cendra en fa malbé el motor. L’assegurat hauria de contactar en primer lloc amb la companyia, que en alguns casos estan habilitant números d’atenció especial per a aquest succés, i seguir les indicacions per reclamar al Consorci de Compensació de l’Assegurança.

Ajudes governamentals als afectats per l’erupció del volcà a La Palma

 

El Govern central ha demanat «mantenir la prudència» a tots els habitants de La Palma i ha anunciat que «tots» els departaments estan ja «fent passos» per activar diferents accions per ajudar els afectats per l’erupció volcànica, amb la qual mostra «tot el compromís». Així ho ha assegurat la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

De moment, s’ha sol·licitat al Consorci de Compensació d’Assegurances que s’agiliti la tramitació de les persones que tinguin assegurada la vivenda o el negoci perquè es puguin dirigir al consorci de compensació d’assegurances. Referent a això, ha dit que s’ha posat a disposició dels habitants el telèfon 900.222.665 i la pàgina d’internet www.consorseguros.es per agilitar les tramitacions durant els pròxims dies.

D’altra banda, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha conversat amb les entitats bancàries perquè posin a disposició dels afectats els immobles que tinguin buits, «amb molt bona resposta d’aquestes».

Consideració de catàstrofe natural

Si l’erupció volcànica de La Palma es declarés catàstrofe natural, la situació canviaria i seria el Govern i no el Consorci de Compensació d’Assegurances ni la companyia d’assegurances els qui es farien càrrec de les indemnitzacions.