Guerra Civil

Granollers commemora el 85è aniversari de l’històric bombardeig de 1938

  • El bombardeig de Barcelona, més que un joc

  • Els comptes pendents després de l’exhumació de José Antonio

La programació ‘Granollers, vila oberta a la pau’ recull múltiples activitats de memòria històrica i de foment de la pau per commemorar el bombardeig de la ciutat el 31 de maig de 1938 durant la Guerra Civil.

Les propostes tenen per objectiu donar a conèixer i fer accessible els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardejos i la seva memòria, així com treballar amb les escoles en l’àmbit de memòria i cultura de pau, temes d’actualitat vinculats a la justícia global i els drets humans, i enfortir les relacions amb altres ciutats i territoris bombardejats.

A més, hi haurà propostes musicals i escèniques, activitats al voltant de la figura d’Arcadi Oliveres, una exposició i una sessió amb corresponsals de guerra. A més, es farà la presentació del llibre d’Albert Forns que culmina la campanya ‘Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig’ per recuperar els últims testimonis del bombardeig.

També es duran a terme activitats consolidades com l’Acte memorial i d’homenatge a les víctimes, el mateix dia 31 de maig a les nou del matí al cementiri, que aquest any comptarà amb la participació d’alumnat de l’escola Pereanton. El diumenge previ, 28 de maig, s’organitzarà l’itinerari guiat ‘Granollers, ciutat bombardejada’, i el diumenge posterior, 4 de juny, la caminada al Bosc de la Pau i lectura de poemes i textos. A més, del 29 al 31 de maig a la tarda es faran portes obertes al refugi de la plaça Maluquer i Salvador.

Record a Arcadi Oliveres

La programació de Granollers inclou dues propostes en record d’Arcadi Oliveres, activista per la pau i la justícia social, mort fa dos anys. Oliveres va ser membre del Consell Assessor de Can Jonch des dels inicis i va participar en la inauguració de l’edifici. A Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau, s’hi farà la presentació del llibre ‘L’Arcadi al país de les oliveres’ a càrrec dels autors, Mar Valldeoriola i Bernat Oliveres, fill d’Arcadi, i amb la moderació d’Agnès Boixader.

És un llibre il·lustrat que combina aspectes biogràfics amb infografies sobre els principals eixos del pensament d’Arcadi Oliveres. L’acte comptarà amb una dramatització del llibre a càrrec de l’alumnat de l’institut Antoni Cumella.

La segona proposta és ‘La plaça del diàleg Arcadi Oliveres’, una instal·lació participativa i interactiva que ens planteja «Ser pacifista al segle XXI. ¿Com contribuir a una cultura de pau ara i aquí?».

Temes:

Granollers