LES CORTS

Campanya a peu de carrer perquè ningú doni menjar als coloms

Informadors ambientals convencen els veïns en places de les Corts

Informadors ambientals parlen amb veïns a la plaça de les Corts. / RICARD CUGAT

Uns 115.000 coloms habiten actualment a la ciutat de Barcelona. El nombre ha disminuït més de la meitat des de l'any 2009, quan es calcula que n'hi havia 256.000 exemplars. Aquesta baixada es deu al programa per reduir l'alimentació dels coloms als carrers que impulsa l'A-gència de Salut Pública. Començada el 2009 a Sant Andreu i Horta-Guinardó, i després de passar per l'Eixample i Gràcia, la campanya acaba d'arribar a les Corts. Els informadors ambientals visiten aquests dies les places del districte per convèncer els que donen menjar als coloms que si ho fan la població d'aquests animals es dispara.

RISCOS / Tomás Montalvo, responsable del programa, explica que els coloms suposen una sèrie de riscos tant per a la salut de les persones com per a l'espai urbà: «Són portadors de malalties i a més degraden el medi urbà». Per això és important reduir l'aliment que se'ls dóna per evitar que es multipliquin. Per aconseguir-ho, el programa té una clara vocació «informativa» i «sensibilit-

zadora».

Laura Díaz és una de les quatre informadores ambientals que, amb una llibreta a la mà, recorre aquests dies els voltants de la plaça de les Corts amb l'objectiu de conscienciar els veïns del barri. «Ens hi apropem, ens presentem i expliquem la campanya. I després informem dels problemes, com la brutícia, que causen els coloms», diu. Tot i reconèixer que la majoria està «receptiva» a la informació, hi ha un rerefons sentimental en algunes de les persones que alimenten aquestes aus en places, parcs i carrers: «Hi ha molta gent gran que està sola. Es nota que pateixen falta d'afecte i senten la necessitat de donar-los menjar». La multa, que no és per alimentar els coloms sinó per embrutar els carrers, és de 100 euros.

ALIMENT / En aquests anys, l'Agència de Salut Pública de Barcelona ha comprovat que reduir l'aliment, que és el principal afavoridor de la presència de coloms, en fa baixar considerablement la població. Els informadors ambientals porten a terme una tasca clau a través de les seves intervencions periòdiques, entrevistes amb els veïns i contacte amb els alimentadors de coloms.

Ramona Pérez, jubilada i veïna de les Corts, està contenta amb aquesta iniciativa. «Els coloms embruten voreres i balcons. Te'ls trobes fins i tot a la cuina», es queixa asseguda en un banc davant la plaça. «La gent s'ha de queixar», diu.