Entrevista

Luis Zahera: «Abans de ‘La última’ no tenia ni idea de qui era Aitana»

L’actor gallec, nominat al Goya per ‘As bestas’, i Aitor Luna són dos dels secundaris de la primera sèrie original de Disney+

David Castro

A ‘La última’, la primera sèrie original de Disney+ a Espanya, la debutant Aitana i Miguel Bernardeau estan acompanyats per dos veterans que fa molts anys que estan al negoci. Luis Zahera (‘Sin tetas no hay paraíso’, ‘La unidad’, ‘Entrevías’), recentment nominat al Goya com a millor actor secundari per ‘As bestas’, i Aitor Luna (‘Los hombres de Paco’, ‘Alatriste’, ‘La catedral del mar’), que últimament hem vist com a seductor a ‘Valeria’. Tots dos destaquen la professionalitat de l’‘extriunfita’ al rodatge, de la qual el primer confessa que «no tenia ni idea de qui era» abans de coincidir en aquesta sèrie.

Els seus personatges són dues influències importants per als protagonistes de ‘La última’. Però el de Luna en el bon sentit, perquè és el productor que vol fer famosa la Candela (Aitana), i el de Zahera com a malvat, perquè submergeix el Diego (Bernardeau) en les baralles il·legals.

Luis Zahera: El meu personatge, el Madison, intenta manipular el Diego des de l’egoisme, per beneficiar-se’n. És el peix gran que creu que es pot menjar tots els peixos petits. M’agrada pensar que es troba aquesta joventut de la vida real, la dels meus nebots, que considero que són caps molt ben moblats, i allà troba sabata del seu peu.

Aitor Luna: En el meu cas, la seva obsessió fa que aquesta noia se superi i decideix ajudar-la perquè arribi fins a on ha d’estar.

¿Com han vist Aitana en el seu primer paper?

Aitor Luna: El dia a dia l’ha portat impressionantment bé, com una professional. Ha sigut molt acurada i ha estat molt obsessionada amb el seu personatge, amb el fet de fer-ho bé a cada frase, en cada pla, preguntava a les càmeres...

Luis Zahera: Jo només comparteixo un momentet amb el seu personatge al WiZink Center i, sense voler, la vaig trepitjar i de ben segur que li vaig fer mal, perquè tinc el peu molt gran. Em va encantar la seva reacció: va ser continuar l’escena. Em va cridar poderosament l’atenció que una noia que és cantant i està fent el seu primer paper reaccionés tan professionalment i tan humilment. Era una esponja, ¡i com solucionava les situacions! A més, jo tinc nebots, amics amb fills, i no sé quants vídeos em va gravar Aitana per a ells. Fa goig treballar amb aquestes noves generacions. També amb Miguel, que és un actor ja format.

¿Creuen que aquesta nova generació de la qual parlen ho té més fàcil perquè ara hi ha més feina al sector gràcies a les plataformes? ¿O més difícil per la forta competència?

Luis Zahera: Més difícil, perquè quan jo vaig començar a Galícia als anys noranta anàvem tres a un càsting. Després tenies un recorregut, hi havia un producte estrella. Jo ara no entenc res: hi ha 2.000 productes, tot està per les xarxes... Soc analògic, un analfabet digital. Sé que estic en una revolució. Com diuen els meus nebots, això no és una època de canvis, això és un canvi d’època.

Aitor, al càsting de ‘Los hombres de Paco’ de ben segur que no n’eren només tres.

Aitor Luna: No, però no estaven les xarxes. Ha canviat tot tant...

Luis Zahera: Recordo quan començava, que fins i tot et deien els metres de cinta que quedaven per gravar. Crec que ara ensenyes a alguns nens un Super 8 que tenen a casa i ni saben el que és.

Luis, ¿en aquells inicis és veritat que tenia por dels càstings?

Luis Zahera: Quan era molt jove, sí; no anava als càsting, i per això vaig començar a treballar de tramoista. Al principi em feien pànic. A ‘La última’, per sort, vaig entrar directament i no vaig fer càsting.

Aitor Luna: A mi em continuen fent pànic els càstings.

Luis Zahera: És que no és agradable anar a un càsting. En fas un en una sala i has de fer veure que et persegueixen 12 dinosaures. Les situacions que es produeixen de vegades en un càsting són molt complicades.

Luis, ara està nominat al Goya per ‘As bestas’, l’hem vist fa poc a ‘Entrevías’, ‘Operación Marea Negra’, ‘La unidad’... ¿Està en el seu millor moment professional?

Luis Zahera: Estic en un moment dolç i l’estic disfrutant. Però en aquesta professió també està l’atzar. Vaig al teatre a veure obres de companys i veig unes maquinàries interpretatives tremendes i et preguntes: ‘¿Per què soc jo aquí i no ell?’. Aquesta professió és estranyíssima, com qualsevol professió artística. Així que em considero un afortunat, un privilegiat.

Aitor Luna: «A mi em continuen fent pànic els càstings»

¿Què li dirien a la gent que pensa que ‘La última’ és una sèrie només per a fans d’Aitana?

Aitor Luna: Que ‘La última’ és una sèrie seriosa, amb un guió bo, actorassos i un equip tècnic brutal que ha fet que la imatge i la qualitat siguin molt bones. Així que convido la gent que almenys li doni una oportunitat i la miri, perquè hi ha molt on es pot rascar.

El creador de ‘La última’, Joaquín Oristrell, ha dit que Miguel Bernardeau i Aitana han sigut molt valents al fer aquesta sèrie, perquè s’exposen en un projecte junts sent parella. I més en el debut d’ella com a actriu. ¿Comparteixen la seva opinió?

Luis Zahera: Sí, són una parella molt mediàtica a la vida real; Aitana és una cantant d’èxit que es fica en la seva primera sèrie i assumeix un risc. Tot i que jo et juro, per la memòria de la meva mare, que no tenia ni idea de qui era Aitana.

¿De debò?

Luis Zahera: Sí. Vaig començar a descobrir que aquesta dona és un fenomen i crec que ella serà l’impuls de la sèrie. A més, estic content perquè ‘La última’ té un clar caire feminista, protagonitzada per una dona que vol complir el seu somni. Hi ha d’haver aquest tipus de productes per a la gent jove. Fa molt temps que treballo en això i són tot homes, homes, i està bé aquest relleu, que Aitana sigui un exemple per a les nenes que volen arribar a qualsevol lloc.

Aitor, vostè sí que sabia qui era Aitana...

Aitor Luna: Sí, em sonava, però no la tenia superfitxada, perquè, en general, estic bastant desconnectat de tot, sobretot els dos últims anys.