NOVA INICIATIVA

Els Roca s'aboquen amb els petits productors

Els germans Roca i el BBVA llancen la iniciativa 'Gastronomia sostenible'

Una cistella amb productes locals i la recepta per cuinar-los arribaran a casa dels interessats

receta-de-joan-roca---pato-con-salsa-de-cerezas vid 17 162703 / periodico

La greu crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha comportat una segona crisi no menys important, l’econòmica. L’aturada de l’activitat comercial provocada pel coronavirus ha afectat molts dels sectors productius del país, també el sector agrícola i ramader.

És en aquesta tessitura que el triestrellat restaurant El Celler de Can Roca conjuntament amb el BBVA llancen una iniciativa solidària de recolzament a pagesos i ramaders mentre mantenen la difusió dels hàbits d’alimentació sana i una gastronomia sostenible.

El projecte neix per tal de posar de relleu la feina dels agricultors, ramaders, pescadors i cellers de tot Espanya a través de fàcils i saboroses receptes. Així, cada mes els germans Roca seleccionaran els millors ingredients de temporada i faran una proposta per cuinar-los. Una cistella de productes arribarà a la cuina de les persones que se subscriguin a la iniciativa, acompanyada de la recepta, la història dels productors dels ingredients seleccionats i consells saludables per treure el millor partit a cada ingredient, per un preu de 70 euros mensuals. L’enviament es completarà amb una ampolla de vi seleccionada especialment per Josep Roca, sommelier d’El Celler.

Per a l’enviament pilot del mes de juliol, Joan Roca ha seleccionat unes cuixes i un magret d’ànec d’una empresa catalana del Berguedà, i cireres picotes de la vall del Jerte. El plat es completa amb un vi de l’Alt Empordà. Per a les postres, Jordi Roca, el menor dels germans i reboster d’El Celler de Can Roca, planteja un recuit de cabra acompanyat de figues en almívar, tot això elaborat per petits productors locals.

Els continguts i els vídeos de les receptes estaran disponibles per a qualsevol persona a la plataforma Gastronomia sostenible.

Canvi d’actitud

«Busquem l’equilibri econòmic, social i mediambiental, recolzant els productes locals, cuidats, de primera qualitat. Fomentant també hàbits saludables a partir d’una alimentació sana, acostant les propietats de cada producte de temporada i proporcionant suggeriments culinaris però també beneficiosos per a la salut», explica Joan Roca en la presentació del projecte. «Avui més que mai és temps de cuidar-nos», assegura el xef.

El cuiner gironí s’endinsa en aprofitar la situació per promoure un canvi i donar un pas més en el suport a aquests productors en el moment que més ho necessiten. «La situació actual ha de provocar un canvi d’actitud. Hem de ser molt més conscients de la importància de la salut, del respecte amb l’entorn i el medi ambient, conscients que cal preservar els recursos naturals i reconeixent la tasca de la gent que treballa a la terra i al mar. Una recuperació social que ha de ser verda, inclusiva i resilient».

Innovació i sostenibilitat

Fa anys que els cuiners de Girona encapçalen aquest camí de la restauració cap a la sostenibilitat. Nomenats el 2016 ambaixadors de Bona Voluntat del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, van assumir el compromís de posar la investigació culinària al servei de la pobresa. Són moltes i molt diverses les línies d’innovació que han sorgit des d’aleshores, des de Roca Recicla, una gamma de productes exclusius que parteixen de residus generats pel mateix restaurant, fins a col·laboracions amb comunitats indígenes a Amèrica Llatina per al desenvolupament i recuperació de cultius de cacau.