cerimònia pendent

Les restes d'Ari Behen segueixen sense sepultura quatre mesos després de la seva mort

Les mesures contra el coronavirus impedeixen el sepeli de l'exmarit de la princesa Marta Lluïsa de Noruega

undefined51501247 files in this file photo taken on june 13 2015 norwegian p191226182702 / JONATHAN NACKSTRAND

Falten pocs dies perquè es compleixin els cinc mesos de la mort de l’escriptor danès Ari Mikael Behn, exmarit de la princesa Marta Lluïsa de Noruega, que es va treure la vida el dia de Nadal de l’any passat. Si en aquell tràgic moment van ser els pares de l’escriptor els que van informar de la mort del seu fill de 47 anys, víctima d’una profunda depressió, en aquesta ocasió també han sigut els progenitors de BehnOlav Bjørshol i Marianne Behn, els que han notificat, a través de la revista noruega Se og Hør, que les restes incinerades del seu fill continuen sense rebre sepultura.

La causa, com en tantes altres coses aquests dies, és per culpa del coronavirus, ja que les autoritats noruegues, com a mesura per mitigar la propagació de la pandèmia, estableix en les seves recomanacions evitar les cerimònies fúnebres de més de 50 persones. A més, moltes esglésies noruegues tenen restriccions en aquest sentit. Però la denúncia ha provocat la crítica d’alguns ciutadans que veuen en la queixa una suposada demanda de privilegi, que entenen que no té sentit en aquesta situació que afecta a tots per igual.

Cerimònia a la primavera

Atenent-se la legislació noruega, que estableix que les restes han de ser enterrades  als sis mesos màxim de la mort del subjecte, la família tenia previst realitzar la cerimònia aquesta primavera.

El suïcidi de l’escriptor va ser un cop dur per a la família reial noruega i va commocionar les societats danesa i noruega. La cerimònia oficial es va celebrar el 3 de gener a la catedral d’Oslo en un acte multitudinari. Dies després es coneixia la destinació de les restes d’Ari,  el cementiri Vår Frelsers, un dels preferits de l’alta burgesia noruega de la capital noruega.

Temes:

Noruega