EN UN ARTICLE A 'LE MONDE'

Almodóvar i 200 artistes més demanen reinventar el nostre mode de vida

Demanen una refundació profunda dels objectius, els valors i les economies

lmmarco53049921 pedro almodovar aplaude a los sanitarios desde el balc n de 200506161127 / Javier Ramirez

El cineasta espanyol Pedro Almodóvar, els mexicans Alejandro González Iñárritu i Alfonso Cuarón o la cantant nord-americana Madonna han unit aquest dimecres les seves veus a la de 200 artistes i científics internacionals més per demanar que aquesta pandèmia serveixi per impulsar un canvi profund en la societat.

En un article publicat al diari ‘Le Monde’ i impulsat per l’actriu francesa Juliette Binoche i el seu compatriota Aurélien Barrau, físic i filòsof, remarquen que tot i que la crisi del coronavirus és una tragèdia, «té la virtut de convidar-nos a afrontar qüestions essencials» per reinventar el nostre mode de vida i de consum.

«Els ajustaments no seran suficients. El problema és sistèmic», afirmen en un text recolzat també pels actors espanyols Javier Bardem, Penélope Cruz i Carmen Maura, el nord-americà Joaquin Phoenix o els argentins Ricardo Darín i Cecilia Roth.

El consumisme, segons el seu reclam, «ens ha conduït a negar el valor de la vida en si mateix: la de les plantes, la dels animals i la d’una gran quantitat de persones. La contaminació, l’escalfament i la destrucció dels espais naturals condueixen al món a un punt de ruptura».

Impensable tornar a la normalitat

Per a aquest col·lectiu, la catàstrofe ecològica en curs reflecteix «una metacrisi: no hi ha dubtes de l’extinció massiva de la vida a la Terra i tots els indicadors anuncien una amenaça existencial directa. A diferència d’una pandèmia, per greu que sigui, és un enfonsament comú de conseqüències inèdites».

Per això, demanen «de forma solemne dirigents i ciutadans que surtin de la lògica insostenible que preval encara per treballar per fi en una refundació profunda dels objectius, els valors i les economies».

Comparteixen aquesta opinió el productor i director argentí Santiago Amigorena, el cantant espanyol Miguel Bosé, l’actriu italiana Monica Bellucci, l’australiana Cate Blanchett, els nord-americans Robert de Niro, Willem Dafoe, Jane Fonda i Barbra Streisand o la mexicana Kate del Castillo.

«La transformació radical que s’imposa a tots els nivells exigeix valentia i coratge. No es produirà sense un compromís massiu i determinat. Hem d’actuar ara. És una qüestió tant de supervivència com de dignitat i coherència», acaben els signants, per a qui és «impensable tornar a la normalitat».