El cuiner valencià Ricard Camarena ha rebut el Premi Nacional de Gastronomia com a millor cap de cuina del 2018, un reconeixement en què succeeix el català Albert Adrià, que es va emportar el guardó el 2017, i que arriba just un any després que el seu restaurant rebés la segona estrella Michelin.
«Pot semblar el colofó a una carrera i, la veritat, és que tinc la sensació que la meva carrera està començant i que encara tinc moltes coses per dir», ha assenyalat el cuiner, que s’ha confessat «desconcertat».
Camarena feia diversos anys que hi estava nominat i s’ha imposat en la decisió final a Paco Morales del restaurant Noor, a Còrdova, i a Iván Cerdeño del restaurant Iván Cerdeño – Cigarral del Ángel, a Toledo.
Camarena ha fet de la seva relació amb els productes de l’hort un dels pilars de la seva cuina. «Va començar a poc a poc el 2005 i ara ja no sabríem cuinar sense mantenir aquest diàleg constant amb tot el que ens ofereix la terra i la gent que la treballa», ha destacat.
El cuiner ha dedicat especialment el guardó a la seva dona, Mari Carmen Bañuls, de qui ha dit: «És qui m’ajuda a tenir els peus a terra i la mirada posada a dalt de tot per poder aspirar a tot». I també ha recordat el seu equip més proper: «Són ells els que m’han ajudat a perseguir el meu somni».
A més del Ricard Camarena, instal·lat des de fa dos anys al Bombas Gens Centre d’Art, té ara mateix oberts cinc restaurants més, inclent-hi un al Mercat Central de València i un Canalla Bistro a la capital valenciana però també a Madrid.