BROTS CRÒNICS

Els famosos planten cara a la rosàcia

Dani Martín, Paula Vázquez, Renée Zellweger, Lena Dunham i Cynthia Nixon parlen obertament sobre l'afecció cutània que pateixen

undefined50194882 gente dani martin foto de instagram191003185140

Aquesta setmana, Dani Martín ha tornat a mostrar en el seu compte d’Instagram l’evolució de la rosàcia que pateix, malaltia que causa un enrogiment exagerat del rostre i fa més visibles els vasos sanguinis. Aquests símptomes poden sorgir durant un període de setmanes a mesos i després disminuir durant un temps. Amb els seus comentaris i publicacions, el cantant ha volgut demostrar que amb cert humor es pot fer vida normal malgrat patir aquesta malaltia crònica que en ocasions també origina petits bonys de pus. 

Amb un text ple d’honestedat, l’artista madrileny ja va explicar en el passat com conviu amb aquesta erupció que apareix al seu rostre de tant en tant. «Aquest també soc jo de vegades. Tinc una cosa a la pell anomenada rosàcia. M’ha costat acceptar que de tant en tant la meva pell treu aquests brots, però aquest també soc jo», va escriure al costat d’una de les primeres imatges en les quals mostrava la granissada a la seva cara.

«Vagi per davant que me la sua tenir això i que no és important, ¡només són grans i venen i van! També vagi per davant la meva ironia amb sentit de l’humor en el discurs, ¡visca la rosàcia! Poden anomenar-me Dani Pig», apunta ara després de penjar una nova foto. En la imatge, s’observen diverses zones de la cara envermellides, sobretot la barbeta. «Es diu rosàcia el que tinc. No, no estic malalt, del cap una mica, la meva pell és així. ¡Així és cavaller! ¿El fetge? ¡Bé, molt bé! ¿Els ronyons? Genial, senyora. ¿I els seus? ¡Doncs ja estem tots bé! ¡Vingaaaaa, feliç dia!», afegeix sense dramatismes.

«Tenia la cara vermella, inflamada i adolorida»

Després de la cridanera publicació de Martín, Paula Vázquez no ha dubtat a solidaritzar-se amb el músic i també ha compartit una foto explicant la seva amarga experiència amb la rosàcia i com l’afecta en la seva vida. »Es diu #rosàcia el que tinc a la pell. Per a ell no és cap inconvenient. No obstant, a mi sí que em molesta. Tot i que aprenc a viure amb la rosàcia», ha escrit la presentadora gallega a Instagram. «La rosàcia és una malaltia crònica de la pell que afecta el rostre, en especial les galtes, el front, la barbeta, el nas i ulls. És com tenir acne però a partir dels 40 en el meu cas», detalla. «Fa dos anys me la van diagnosticar. Llavors tenia la cara inflamada, vermella, em feia mal, tenia una espècie de picor. I, de sobte, em va afectar els ulls. Vermells, secs, fan molt de mal. Fins i tot mareja. Està relacionat amb l’estrès. Jo aconsegueixo baixar-la relaxant-me, amb banys d’escuma, passejos o música».

Vázquez, que porta mitja vida davant de les càmeres –va ser descoberta per Narciso Ibáñez Serrador i va treballar com a hostessa a a Un, dos, tres... responda otra vez–, aprofita per preguntar als seus seguidors si tenen rosàcia i si coneixen algun remei que funcioni. «Per cert, ara mateix no en tinc. Les fotos són de fa uns mesos. Ella és així, va i ve», apunta a tall de colofó. Com era d’esperar, la presentadora i actriu ha rebut nombroses mostres de recolzament i consells per part de persones que també pateixen la malaltia.

Fora de les nostres fronteres, Cameron Díaz, Renée Zellweger, Lena Dunham, Cynhia Nixon, el príncep Carles i el seu fill príncep Enric són algunes de les estrelles que també pateixen aquest trastorn dermatològic.

La protagonista de La màscara, ha relatat en més d’una ocasió la seva batalla contra la rosàcia, que fins i tot li va causar acne. «La gent pensava que la meva vida sempre és glamurosa, però tenia vermellors i una acne horrible amb grans profunds i a punt d’esclatar, d’aquells que fan molt de mal. No volia ni sortir de casa meva. Els meus amics em deien que no se’m notava, però jo els deia: ‘¡És l’única cosa que veu tothom!’. Ni la quantitat més gran de base podia esborrar la textura de la meva pell, la vergonya que sentia o el dolor d’aquests violents grans. Em sentia miserable», va confessar l’actriu en una entrevista per a People.

 

En el cas de Zellweger, l’actriu ha explicat en alguna ocasió que pateix rosàcia des de fa anys. «Quan noto sobtadament una sensació de calor en el meu rostre, sé que la meva cara vermella continuarà diversos dies o setmanes», va declarar la protagonista de ‘Judy’, film en el qual encarna la mítica estrella Judy Garland. 

Assaig sobre la malaltia cutània

Per la seva banda, Lena Dunham va revelar l’agost del 2017, que aquesta malaltia cutània va arruïnar la seva «pell de merda perfecta».  Coneguda per la seva espontaneïtat en les seves opinions polítiques i en la seva filosofia feminista, la directora, guionista i actriu, fins i tot va escriure un assaig titulat La meva pell perfecta per cardar, en què detalla l’emocionant viatge en muntanya russa en el qual ha estat en els últims anys. Segons la també guionista, quan gran part de la seva «autoestima ridículament alta» per tota la vida es va danyar al ser diagnosticada amb endometriosi i una altra malaltia crònica, la rosàcia.

L’actriu Cynthia Nixon també pateix aquesta afecció a la pell i en ocasions ha parlat també de la seva experiència amb la rosàcia en recolzament d’Act on Red (Planta cara a l’enrogiment). Un nou programa global de conscienciació sobre la malaltia que demana als pacients que demanin ajuda sobre la seva condició. El programa de conscienciació, recolzat per dermatòlegs, es va llançar fa diversos anys juntament amb noves dades d’investigació de la Face Values: Global Perceptions Survey.

 

Temes:

Dani Martín