Tribunals

Bill Cosby: judici a l'ídol caigut

El llegendari còmic i actor s'enfronta a un procés per abusos sexuals a una entrenadora de bàsquet

zentauroepp38816519 actor and comedian bill cosby walks back into the courtroom 170609202617 / LUCAS JACKSON

Durant dècades, Bill Cosby va ser un dels ídols d’Amèrica, i amb el temps, el pare perfecte, aquell patriarca gros, tendre, afectuós, un home com cal que encarnava Cliff Huxtable a El show de Cosby, aquella sèrie dels anys 80 que relatava la vida d’una família afroamericana acomodada de Brooklyn. L’actor i còmic va trencar barreres en l’esfera pública per als negres, va exercir de baluard de la moral pública i li van ploure honors, contractes publicitaris i reconeixements. Tanta era la seva reputació d’home ímprobe que un executiu de Coca-Cola va arribar a dir que «les tres personalitats més creïbles són Déu, Walter Cronkite Bill Cosby».

Tot allò és història. Un vídeo del còmic Hannibal Buress es va fer viral el 2014 i va destapar la caixa dels trons, revifant velles acusacions sobre la conducta de Cosby i donant peu a fer que n’afloressin moltes de noves. Més de 40 dones han acusat l’actor d’haver-les violat, drogat i haver-ne abusat sexualment, uns incidents que s’estenen des del 1965 fins al 2008. La gran majoria han prescrit, però no totes perquè Cosby s’assegui ara al banc dels acusats. Té 79 anys, diu que és innocent i s’ha acollit al seu dret de no declarar.

El judici penal va començar dilluns a Pennsilvània. Andrea Constand l’acusa d’haver-la drogat i violat al penetrar-la amb els dits mentre estava paralitzada pels narcòtics a casaseva, a Filadèlfia, el 2004. Tots dos es van conèixer tres anys abans, quan Constand era entrenadora de l’equip de bàsquet femení de la Universitat de Temple, de la qual Cosby havia sigut alumne i el seu patró més famós. Es van freqüentar i es van fer amics. Ella necessitava direcció en la seva carrera i ell es va oferir com a mentor fins a aquella nit a casa de Costand, quan segons ha declarat ella el còmic li va oferir «tres pastilles homeopàtiques» per calmar l’estrès. Ella tenia 30 anys, ell 66.

RELACIÓ AMOROSA

En les primeres jornades del judici, la defensa va argumentar que mantenien una relació amorosa i que la trobada sexual mai es va produir. Esgrimeixen que Constand va trigar gairebé un any a denunciar-lo a la policia i que els mesos posteriors a la presumpta violació tots dos van parlar per telèfon en 72 ocasions. Però l’acusació té una carta important. Cosby va declarar en una deposició del 2005, que va estar segellada durant anys, que en reiterades ocasions al llarg de la seva vida va utilitzar metaqualona (quaaludes), un sedant hipnòtic similar als barbitúrics, per seduir i mantenir relacions sexuals amb dones.

Encara que el judici se centra exclusivament en l’incident amb Constand, l’acusació prova de convèncer el jurat que la conducta de Cosby respon a un patró reiterat durant dècades i que l’actor seria un depredador que ha utilitzat la seva fama, la seva influència i els sedants per aprofitar-se de dones més joves. En una dramàtica obertura del litigi, dilluns va cridar a declarar Kelly Johnson que, entre llàgrimes, va explicar com va conèixer l’actor fa dues dècades, com es van fer amics i com la va omplir de regals fins que un dia la va drogar i la va violar. Va succeir presumptament en un hotel de Los Angeles el 1996. 

En contra seu, Constand té diverses declaracions errònies que va fer al seu dia a la policia. Li va dir que mai va estar a soles amb l’actor abans que l’assaltés o que no va tornar a mantenir cap contacte amb ell. «Vaig tenir molta confusió a l’intentar ordenar les dates», va dir al judici. Cosby s’enfronta a tres càrrecs d’assalt indecent amb agreujament i una pena màxima de 10 anys de presó.