L'històric joc de pedra, paper, tisora suggereix que els jugadors han de triar les seves opcions a l'atzar, però, segons un estudi de la Universitat Zhejiang, a la Xina, no és així. La gent no juga de forma aleatòria, els jugadors segueixen patrons ocults per guanyar. Els que guanyen tendeixen a mantenir la seva opció guanyadora, mentre que els perdedors canvien a una altra opció, per esperar així més sort que l'anterior.
Aquest truc, publicat per la BBC, va ser identificat en un torneig massiu del popular joc, on els investigadors van reclutar 360 estudiants.
El procés d'investigació
En el torneig xinès, tots els jugadors van elegir cada opció un terç de vegades, cosa que corrobora que les tres accions són elegides amb igualtat de probabilitats. Però els científics van observar un patró de comportament: cada vegada que els jugadors guanyaven una sèrie tendien a repetir el mateix resultat més sovint del que preveu l'atzar. És a dir, si havien guanyat amb pedra, tornaven a mostrar pedra.
No obstant, els perdedors sempre canvien d'opció en l'ordre que es diu el joc: pedra, paper, tisora. L'estratègia, segons els investigadors, és coneguda per "guanyar-mantenir, perdre-canviar", que pot ser innata en el cervell humà.