Dos mesos d'obres per remodelar de dalt a baix Can Jubany (Calldetenes, Osona), per guanyar espai, per modernitzar-lo després de 15 anys en funcionament i aspirar a la segona estrella Michelin, i l'hiperactiuNandu Jubany amb prou feines ha pogut disfrutar del resultat. I això que vol passar més temps a casa. El va estrenar dimecres passat i diumenge viatja a Harvard per fer una conferència, dilluns, sobre emulsions dins del cursCuina i ciènciaorganitzat per la universitat nord-americana i la Fundació Alícia. Una iniciativa en què participen els xefs catalansFerran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Carles Tejedor, Enric Rovira i José Andrés (asturià format a Catalunya).
Al tornar podrà assaborir els 230 metres quadrats de cuina, el doble de la que tenia abans, amb l'última tecnologia. «Un Ferrari», sospira el xef, que tindrà ajuda extra per pilotar-lo perquè ha passat de cinc a 10 cuiners. La sala de màquines és la joia de la corona de la remodelació: un cub de vidre que rep el comensal a l'arribar a l'establiment. En un parell de mesos, els clients més especials podran seure a menjar aquí mateix.Jubany, pur nervi, és un espectacle quan es posa la jaqueta blanca.
«Ens hem regalat el restaurant somiat», explica en primera persona del plural, recordant la seva dona, l'Anna,imprescindible en el dia a dia de Can Jubany, que ara estrena decoració, estovalles de fil, coberteria de plata, cinc espais perquè els clients es relaxin abans o després de menjar amb un aperitiu, un cafè o una copa... Això els permetrà aspirar a la segona estrella. «Ara jugarem a Primera Divisió. Abans era impossible que ens la donessin», reconeix.
Amb tants canvis («només hem respectat les parets»), la carta, basada en una cuina catalana actualitzada, introdueix poques novetats. «Anirem canviant a poc a poc. Abans no teníem espai ni mitjans per fer coses que ara sí que podrem fer», promet.