MANTENIMENT DE LES PLATGES

Gavà instal·la 120 metres de geotubs per frenar la regressió de les seves platges

Els geotubs es troben sota terra i són invisibles des de la superfície. Aquests es cobriran amb sorra fins a formar una duna, que frenarà la força de l'onatge

Durant el mes de juny a Gavà s'han abocat 40.000 metres cúbics de sorra, una acció que també contribueix a frenar la regressió de les platges

zentauroepp42610409 gava baix llobregat 21 03 2018 barcelona estado181226212710 / JOAN PUIG

La Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri per a la Transició Ecológica ha instal·lat 120 metres de geotubs submergits a la platja de Gavà.

Els geotubs són una sèrie de discos reversibles formats per geotèxtil, un material sintètic resistent que suposa un menor impacte en l’ecosistema natural, i que tenen per objectiu frenar la regressió de les platges.

Els geotubs van des del final del passeig Marítim a Central Mar (al sud de l’hotel AC) fins al carrer Blanes. La col·locació s’ha realitzat en trams de 40 metres.

Minimització de la força de l’onatge

La infraestructura es troba sota terra i no és visible des de la superfície. Els geotubs es cobriran amb sorra fins a formar una duna, que permetrà minimitzar la força de l’onatge en cas de temporal.

El pròxim mes de juliol, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) tancarà amb pal i corda la zona dunar per garantir la seva protecció. Així mateix, a la tardor està previst realitzar la plantació de les espècies dunars.

Aquest equipament se sumarà al conjunt de mesures que el pla d’estabilització, que està elaborant l’AMB en col·laboració amb altres adminitraciones (ajuntaments, Generalitat, Govern Espanyol), preveurà amb l’objectiu d’incorporar mecanismes que permetin l’estabilització de les platges metropolitanes de les amenaces actuals.

Aportació de sorra a la platja de Gavà

L’aportació de sorra és una de les accions que minimitza la regressió de les platges. A Gavà, aquesta acció, s’ha dut a terme durant aquest mes de juny per part de la Demarcació de Costes de Catalunya i el Port de Barcelona, i s’han abocat 40.000 metres cúbics de sorra en el tram situat davant del carrer Blanes.

D’aquests 40.000 metres cúbics, 20.000 corresponen a les obres d’emergència impulsades pel Ministeri de Transició Ecològica que tenen per objectiu pal·liar els efectes del temporal Gloria del mes de gener passat.

Els 20.000 metres cúbics restants corresponen a la reposició anual de sorra a càrrec de l’Autoritat Portuaria de Barcelona, en aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres d’ampliació del port.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Ajuntaments