Primera jugadora espanyola

Un carrer per a la futbolista obligada a jugar com a home

  • El periodista malagueny Jesús Hurtado va descobrir l’existència d’una dona, Nita Carmona, amb una exquisida tècnica, pionera d’aquest esport a Espanya, que va practicar el futbol en la dècada dels anys 20 del segle passat.

  • La van insultar, la van apedregar i la van rapar fins que els seus companys del Vélez Málaga van decidir que es camuflés com a home i la van protegir guardant el secret durant gairebé vuit dècades.

ARCHIVO DE JESÚS HURTADO

A Jesús Hurtado, coprotagonista d’aquesta història, li encanta parlar de Nita Carmona. De fet fa gairebé 30 anys que reuneix documentació, difícil i gairebé impossible tasca, de la que es considera com la primera dona que va jugar a futbol a Espanya i que ara espera ser reconeguda amb un carrer a Màlaga, perquè en aquella part d’Andalusia va transcórrer una vida esportiva, tan curta com intensa, tan apassionant com oculta i gairebé misteriosa. En els anys 20 del segle passat, si naixies dona, que ni se t’ocorregués jugar a futbol perquè podies acabar apedregada o rapada.