Fora de perill

Maradona, operat amb èxit d'un coàgul al cervell

La cirurgia va durar uns 80 minuts i l'exastre del futbol ha d'enfrontar una complexa recuperació

La intervenció va ser seguida amb inquietud a causa que Maradona és un pacient de risc

AME5658. OLIVOS (ARGENTINA), 03/11/2020.- Fanáticos del exfutbolista y entrenador argentino Diego Armando Maradona y miembros de la prensa permanecen a la espera de noticias afuera de la clínica donde llegó hoy para ser operado, en Olivos, en la provincia de Buenos Aires (Argentina). Maradona fue trasladado de una clínica de la ciudad de La Plata a otra de Olivos (provincia de Buenos Aires), a donde llegó entre gritos de apoyo y muestras de cariño, para ser operado esta noche de un hematoma subdural. EFE/ Juan Ignacio Roncoroni / Juan Ignacio Roncoroni (EFE)

Diego Maradona va ser operat amb èxit aquest dimarts a la nit de l’hematoma subdural (l’existència de sang entre el crani i el cervell) que se li va detectar al matí durant una revisió general.  Segons s’ha informat, es mantindrà alguns dies en teràpia intensiva. La salut de l’excapità del seleccionador argentí s’ha convertit en un assumpte nacional. El seu problema ha sigut similar al que va portar l’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner al quiròfan, el 2012. La intervenció d’aquesta nit, ha explicat Leopoldo Luque, metge personal de Maradona i encarregat de la cirurgia, va durat uns 80 minuts i s’ha pogut extreure l’hematoma sense complicacions.  «S’ha recuperat el batec cerebral».

D’acord amb Luque, Diego «ha tolerat molt bé» l’operació, que es va realitzar a la Clínica Olivos de la província de Buenos Aires, a uns 70 quilòmetres de l’establiment on va ser internat dilluns passat per un quadro depressiu i de deshidratació, pocs dies després d’haver fet 60 anys. 

Complexa recuperació

«Veurem l’evolució, dia a dia, però de moment el començament és molt bo. Ha sigut una cirurgia que no és d’alta complexitat, però no deixa de ser una cirurgia», ha dit Luque. A l’entrenador de gimnàstica i esgrima de La Plata l’espera una complexa recuperació. «El postoperatori serà tan important com el procediment per si mateix, ja que el pacient ha de respectar les indicacions clíniques, sobretot els primers dies», ha explicat el metge. Els especialistes hi van coincidir immediatament, entre altres raons, perquè l’exjugador té un difícil historial de salut.  «No es posarà bé màgicament, això és pas a pas. És l’hora de cures intensives. S’estima que estarà almenys una setmana internat i que com a mínim d’aquí un mes podrà reprendre les seves activitats amb normalitat», va assenyalar el diari esportiu ‘Olé’.

Abans d’abandonar la ciutat de La Plata amb destinació a la localitat d’Olivos, Maradona va ser visitat per la seva exparella Verónica Ojeda i una de les seves filles, Gianinna.  La seva germana Dalma va esperar el pare a la clínica on es va portar a terme l’operació. Allà es va trobar amb Jana Maradona, la seva mig germana, reconeguda per l’exastre fa uns anys. Als voltants de la clínica va tenir lloc una vigília d’admiradors de Diego. 

El debat sobre l’entorn

La nova crisi de salut de Maradona va posar una altra vegada en escena un problema que data d’antic: l’entorn. Les filles qüestionen seriosament les decisions que pren l’advocat Matías Morla, que s’encarrega de cuidar l’exastre. «És molt fàcil assenyalar i parlar des de fora. Si no un està dins la cuina per saber el que s’està cuinant. Diego no és fàcil. Crec en la bona fe», va dir el seu exmànager, Guillermo Coppola. L’home que va gestionar la seva carrera esportiva, especialment durant els seus anys de glòria, va recordar les «situacions difícils» que també va viure al seu costat. «Jo crec que ningú vol veure Diego així, ningú que estigui al seu costat. Matías Morla, el seu advocat i amic, ¿que vol aquest Diego? Jo entenc que no. El que no té explicació és el que passa amb la família».

Diego Jr., fruit d’una relació extramatimonial de Maradona amb la napolitana Cristina Sinagra, va assegurar que els fills han fet un front comú en aquestes hores delicades. «Estem molt units amb les meves germanes», va dir des d’Itàlia.

Temes:

Maradona