PETICIÓ DENEGADA

Les futbolistes dels EUA apel·laran contra la sentència que rebutja la igualtat

Les jugadores de la selecció demanaven equiparació salarial amb els homes després de demostrar que van reportar més guanys econòmics a la federació

jdomenech53317774 file in this july 7 2019 file photo united states mega200505100744 / Alessandra Tarantino

La capitana de la selecció nord-americana de futbol, Megan Rapinoe, va assegurar que les components de l’equip apel·laran contra el dictamen d’un jutge que ha denegat la seva petició d’igualtat salarial respecte als homes. «Em vaig quedar impactada pel veredicte i per l’explicació. Indubtablement, apel·larem i seguirem endavant», va asseverar Rapinoe a la cadena de televisió ABC.

L’equip nacional femení, tetracampió mundial i olímpic, havia discutit durant diversos mesos amb la federació per obtenir més ingressos i perquè els acostessin als nivells dels seus homòlegs masculins. L’argument principal era que havien aportat més guanys a la federació pels seus èxits esportius.

La selecció demanava 66 milions de dòlars en concepte de compensació i danys partint de la llei d’igualtat salarial nord-americana. «Som lluitadores i continuarem lluitant», va confirmar Alex Forgan, cocapitana de l’equip, en el mateix programa. 

El jutge R. Gary Klausner va considerar en la seva resolució emesa divendres que les components de la selecció havien rebutjat en el passat una oferta de pagaments amb les mateixes estructures que l’equip masculí, cosa que significava que rebrien els seus ingressos per partit. Per aquesta raó, segons la sentència, no podien discutir sobre les percepcions que havien rebut amb aquesta fórmula.

«Mai se’ns va oferir el contracte de l’equip masculí i, certament, tampoc la mateixa quantitat de diners», va assegurar Rapinoe, la guanyadora de la Pilota d’Or de l’any passat. «Si guanyo un dòlar cada vegada que jugo i un home en guanya tres, només perquè guanyi 10 partits i ell només en guanyi tres, guanyo 10 dòlars i ell, 9. No estic gaire segura de com això em fa guanyar més diners», va asseverar.

Al marge de rebre el recolzament de diferents personalitats esportives i polítiques, les internacionals van rebre la solidaritat dels homes. L’Associació de Jugadors de l’Equip Nacional Masculí dels Estats Units (USMNT) va afirmar que està al seu costat «per obtenir la igualtat salarial», després de recordar que havien fet «propostes a la Federació» a la recerca de l’equiparació.