Obro fil

Un tal Óscar Puente es converteix en Michael Jordan (i això no és el 1936)

La investidura fallida de Feijóo i un incident a l’Ajuntament de Madrid donen ales als pessimistes a internet

David Castro

Ha nascut una estrella

Des de la retirada de Michael Jordan no es veia un protagonisme en una disciplina similar al que ha tingut Óscar Puente en la setmana política. El diputat socialista, exalcalde de Valladolid, va sortir per sorpresa a donar la rèplica a Alberto Núñez Feijóo en la sessió d’investidura. Els que no el coneixien van entendre ràpidament per què Sánchez el va elegir en comptes de Patxi López, l’assenyalat inicialment: l’estil groller i insolent de Puente, i la seva condició de guanyador/perdedor de les últimes eleccions municipals –va treure més vots que ningú, però un pacte el va apartar del poder, just el que sembla que li passarà a Feijóo– el convertien en candidat idoni per donar una lliçó al líder del PP.

L’estrellat de Puente va començar dimarts i encara no ha acabat. Els seus moments de més notorietat van començar quan li va preguntar a Feijóo des de la tribuna, «de guanyador a guanyador», entre la mofa de més de la meitat de la Cambra: «¿Per què té vostè millor dret a ser president del Govern que jo a ser alcalde de Valladolid?». Aquesta frase definitiva, que remarcava la primacia a Espanya del parlamentarisme sobre el presidencialisme, va arribar divendres després d’un episodi d’assetjament a l’AVE que el portava al Congrés per participar en l’última jornada del debat. Un individu va intimidar el diputat del PSOE i va mirar d’impedir-li que ocupés el seu seient, i hi va haver d’acudir la policia a posar ordre. Altres polítics d’esquerra –també alguns que no són del seu partit, com Pablo Iglesias i Gabriel Rufián– van explicar incidents semblants i es van solidaritzar amb ell.

Hi ha qui diu, sobretot des de l’extrema dreta i demostrant de nou el seu mal perdre, que estem una altra vegada a l’any 1936. Si fos el cas, que no ho és, Puente fa més pinta de Fred Astaire o Imperio Argentina, dues de les grans estrelles del moment, que del tinent Castillo.