Obro fil

Si Zapatero és el nou Alfonso Guerra, Grealish és el nou Paul Gascoigne

Manchester City

De Bambi a Terminator

S’acosten les eleccions generals i l’esquerra necessita una manta i una tassa de cafè calentó després del disgust de les municipals de maig. Tot apunta que una nova victòria de la dreta és molt difícil d’evitar, per això a l’Espanya progre la reconforten tant episodis com l’entrevista de José Luis Rodríguez Zapatero a la COPE. L’expresident Bambi es va convertir en Terminator: es va animar defensant que el seu Govern va ser el principal responsable del final d’ETA, una afirmació bastant difícil de negar si no es mira la història a través de les ulleres del sectarisme. Els 40 minuts d’entrevista, amb un Zapatero posant fermes algunes de les principals veus de la dreta mediàtica que qüestionaven la legitimitat democràtica de Bildu, han deixat diverses frases per al record: «Sota el meu govern es va acabar ETA, es va entregar ETA, ho dic i ho afirmo. ¿Ho reivindico? Sí. ¿Me’n sento orgullós? Extraordinàriament». 

L’enardit al·legat de Zapatero no només ha servit per aixecar una mica els ànims a l’esquerra, sinó que també ha alimentat durant tota la setmana les bromes a les xarxes socials. Els companys d’El Mundo Today han redactat fins i tot un text en què presenten l’expresident com el castigador del barri que acoquina el presentador estrella de la COPE. El final és antològic: «¿Alguna cosa més?, va preguntar Zapatero. I, davant el ‘no, no’ de Carlos Herrera, va replicar ‘ah, ja deia jo’». 

D’altres han recordat un líder també socialista, però als antípodes de Zapatero, que va ser el primer a reivindicar el paper del PSOE en el final d’ETA. «Sé que és políticament incorrecte, però amarga la veritat i vull treure-la de la boca. ¡Es diu Alfredo i ha derrotat ETA!», deia Alfonso Guerra en un míting a Sevilla en la campanya de Rubalcaba el 2011. El conte acaba malament per als socialistes: aquelles eleccions van portar una majoria absoluta del PP.