Obro fil

L’huracà Juana Dolores i el meteorit electoral

  • ¿Qui és l’escriptora que va anar a TV-3 a «cagar-se en tot»?

  • Cridanera reacció d’Àngels Barceló a l’anunci de Pedro Sánchez

  • El xou de Mourinho a Budapest

Una artista de la provocació

No totes les setmanes hi haurà contingut en aquest ‘Obro fil’ que avui intenta explicar un plat tan suculent com el que va cuinar l’escriptora Juana Dolores. Els seus 17 minuts d’entrevista amb Xavier Graset al ‘Més 324’ constitueixen un espectacle de primer ordre que ha ofert defenses enardides i odis enverinats fins avui mateix, a més de saberudes anàlisis. Graset, a l’altura en el paper de coprotagonista sobrevingut que li va atorgar al seu xou Juana Dolores, va explicar dimarts, l’endemà del programa, el que li havia semblat a ell la diatriba. «És una artista, ella és una artista», va dir el presentador al ‘Planta baixa’. Els artistes actuen: a més d’una exitosa carrera com a poeta que la va fer guanyar el 2020 el premi Amadeu Oller pel seu llibre ‘Bijuteria’, Juana Dolores ha estrenat i protagonitzat un parell d’obres de teatre. I els artistes també volen vendre entrades i llibres; ella acaba de publicar ‘I si una nació desfilant per una catifa vermella: rèquiem català’.

Però la no tan nova ‘enfant terrible’ de la cultura catalana, que té 31 anys, no s’ha fet viral aquesta setmana pel seu innegable talent literari, sinó per les frases provocadores que va deixar caure a Graset a compte del gir a la dreta a Barcelona que van propiciar les eleccions municipals de diumenge. Alguna perla: «Tant de bo caigui un meteorit a la Llibreria Ona i ho rebenti tot. M’és igual el meu llibre, m’és igual tot». «Al puto vell de Trias, a veure si li cau un meteorit a sobre». «A veure si dimiteix el director i la cúpula de vells de TV-3 i que entrin joves i facin coses millors». «Soc a la tele de la burgesia catalana que s’amaga darrere la socialdemocràcia, que és el càncer de les classes treballadores». Va ser un huracà que fa dies que fueteja les xarxes.

¿Qui havia dit tot això abans a TV-3?, remarquen els seus defensors. ¿És que fa falta televisar els comentaris sense raonar?, responen els seus detractors.