Als 69 anys

Mor Bell Hooks, pionera feminista negra i crítica social

L’autora va dedicar la seva vida a escriure i debatre sobre raça, gènere i classe als Estats Units

EPC

La universitat estatunidenca Berea College ha comunicat que Bell Hooks ha mort aquest dimecres a casa seva, a Berea (Kentucky), a l’edat de 69 anys. Així, la feminista i negra pionera va dedicar la seva vida a escriure i debatre sobre raça, gènere i classe als Estats Units.

Recorregut de Hooks

Nascuda a Hopkinsville, Ky. i originalment anomenada Gloria Jean Watkins –va adoptar el pseudònim de la seva besàvia Bell Blair Hooks–, era poeta, autora de memòries, crítica social i professora.

Criada en un poble racialment segregat a la zona rural de Kentucky, la Dra. Hooks es va convertir en una de les escriptores i teòriques feministes més destacades de la seva generació. 

Va escriure més de 30 llibres, amb una barreja de continguts personals i polítics que acabaven en assajos que examinaven els vídeos musicals de Madonna, la representació dels afroamericans en el cine i la naturalesa de l’amor. Entre els quals hi ha els èxits ‘¿No soy una mujer?: Nuevas visiones’ (de 1999), ‘El feminismo es para todo el mundo’ (2000) o ‘La voluntad de cambiar’ (2004), que representen la triple segregació que vivia a la seva pell –de raça, de gènere i de classe.

També va treballar amb la redefinició del feminisme, l’ampliació del moviment que sovint es dirigia principalment a mares i esposes blanques, de classe mitjana i alta.

Reconeixements de la universitat

El 2017 Bell va dedicar els seus treballs a la universitat de Berea College perquè les futures generacions poguessin conèixer el seu treball i l’impacte que va tenir en les qüestions de raça, gènere, lloc, classe i sexualitat.

L’any següent va ser inclosa en el Saló de la Fama dels Escriptors de Kentucky. I, el director executiu del Carnegie Center for Literacy and Learning, Neil Chethik, va afirmar que «Bell Hooks és una de les crítiques culturals més influents del nostre temps». «Ha aconseguit una audiència mundial durant més de 40 anys amb coneixements únics sobre temes com l’amor, la raça i el poder», va concloure.