Segons psicòlegs i meteoròlegs

¿Per què el 20 de juny se celebra el dia més feliç de l’any o Yellow Day?

L’augment de les temperatures i les hores de sol i la proximitat de les vacances són alguns dels factors que conflueixen

La posta del sol, el mar i l’amor d’estiu. / @mariaxinxo

Malgrat la pandèmia de coronavirus, aquest diumenge 20 de juny continua considerant-se el Yellow Day, el dia més feliç de l’any. ¿I per què precisament coincideixen psicòlegs i meteoròlegs a triar aquesta data com la més alegre i optimista? No és una elecció casual, sinó que tots dos tenen en compte diferents factors.

Diversos elements conflueixen en aquesta jornada per considerar-la com la més positiva de l’any: l’increment de les temperatures i de les hores de sol, ja que finalitza la primavera i comença l’estiu; la proximitat de les vacances i la paga extra, i l’inici de la jornada laboral intensiva d’estiu, de la qual es beneficien molts treballadors. Els nens, per exemple, estan a un pas de donar per finalitzat el curs escolar.

La importància de la llum solar

En l’elecció també té molt a veure que aquesta jornada és propícia per realitzar activitats a l’aire lliure sota el sol. I la llum solar augmenta la generació de cortisol, serotonina i melatonina, hormones que permeten una millora de l’estat d’ànim i de la predisposició a fer coses, més energia i menys son. L’exposició al sol també produeix més vitamina D, que és molt important per als ossos i la disminució de la pressió arterial. 

No obstant, el Yellow Day no és l’únic dia de l’any relacionat amb l’alegria. Des del 2013, el 20 de març se celebra el Dia Internacional de la Felicitat gràcies a una iniciativa de l’ONU. L’objectiu és fer activitats per acabar amb la pobresa, reduir la desigualtat i protegir el planeta. 

Al costat oposat tenim el Blue Monday, el dia més trist de l’any, que se celebra el tercer dilluns de gener. Per determinar-ho es va seguir una altra fórmula matemàtica, que té en compte variables com que s’ha acabat el Nadal, que el fred ha arribat i que la pujada de gener pot allargar-se fins a ben entrat el febrer.

Temes:

Estiu