Des d’aquest divendres

¿Quan és l’Any Nou Xinès el 2021?

  • El bou de metall, el segon signe del tradicional horòscop, agafa el relleu de la rata, que va ser el 2020

  • La Xina no va poder celebrar l’any passat una de les seves tradicions més importants per la pandèmia de coronavirus

L’Any Nou Xinès és considerat com una de les tradicions més importants dins de la cultura mil·lenària del gegant asiàtic. També conegut com a Festival de la Primavera o Any Nou Lunar, aquest 2021 s’iniciarà de forma oficial aquest divendres, dia 12.

A diferència del Cap d’Any occidental, aquesta celebració asiàtica no té una data fixa, ja que es festeja el dia de la segona lluna nova després del solstici d’hivern. Aquest fenomen astronòmic succeeix entre el 21 de gener i el 20 de febrer, dates en què hi ha les celebracions, que poden durar fins a 15 dies. No obstant, el Govern de Pequín dona únicament tres dies de celebracions oficials, que moltes famílies aprofiten per viatjar als seus poble natals i celebrar l’efemèride amb els seus éssers estimats.

En els sopars commemoratius no poden faltar el porc i el peix, símbols de l’abundància i la bona sort que demanen al nou any. A més aquesta festivitat ve marcada per les acolorides desfilades. conegudes com el ‘Ball del drac’: una espectacular exhibició de dracs fets de paper, seda i bambú que inunden els carrers de les ciutats i es creu que ajuden a foragitar els mals esperits.

L’Any del bou de metall

Una altra de les característiques amb què compta el Festival de la Primavera és un sistema d’horòscop propi regit pels 12 animals zodiacals. D’acord amb aquest cicle, el 2021 serà l’Any del bou de metall, el segon signe del tradicional horòscop, que agafarà el relleu del 2020 –de la rata–.

A la Xina es creu en l’existència d’una relació entre l’home i aquesta dotzena d’animals. Per aquesta raó, cada cicle lunar ve assignat a un d’ells, que es van alternant cada 12 anys. Segons els seus ideals, les persones adquireixen les característiques de l’animal que regia l’horòscop durant el seu any de naixement, a més d’afectar la fortuna d’aquesta persona.

Unes festivitats amenaçades per la Covid

Malgrat que les últimes xifres que el país publicava aquest dilluns mostren una situació relativament controlada –amb tan sols 600 casos actius a tota la Xina Continental–, les autoritats han sol·licitat als habitants de 24 províncies que passin les festes sense moure’s del seu lloc de residència habitual, a fi de minimitzar els riscos de contagi.

Les celebracions de l’Any Nou Lunar són unes de les èpoques de més migracions dins del país, ja que milions d’habitants viatgen per tot el territori per passar aquestes assenyalades dates amb les seves famílies. Davant la por d’un nou rebrot, el Govern de Xi Jinping insta la ciutadania a passar les celebracions al seu lloc de residència, tal com ja es va veure obligat a fer l’any passat, cancel·lant les multitudinàries reunions que l’Any Nou comportava.

Temes:

Cap d'any Xina