ESTUDI PUBLICAT A 'SCIENCE'

Un mapa làser en 3D revela els regnes ocults dels maies

Un equip d'arqueòlegs ha descobert més de 61.000 estructures de l'extinta civilització oculta en l'espessa vegetació de la selva de Guatemala

mapeo

Un equip d’arqueòlegs ha descobert més de 61.000 mil estructures maies cobertes per l’espessa vegetació de la selva de Guatemala. La descoberta, que s’ha publicat a la revista ‘Science’, ha sigut possible gràcies a l’ús de la tecnologia làser en 3D, gràcies a la qual s’ha pogut fer en detall un mapa dels regnes ocults d’aquesta antiga civilització. 

Piràmides, enormes fortaleses, granges, canals que connecten pantans i, fins i tot, autopistes... És l’assentament maia de Naachtun, que fa segles que està amagat a les terres baixes tropicals de Guatemala. I el mapatge d’aquestes autèntiques ciutats s’ha aconseguit per la tecnologia làser de mapatge anomenada lidar.

Aquest nou mapa en 3D ofereix una nova visió sobre com els antics maies van alterar el paisatge durant més de 2.500 anys –des de l’any 1.000 aC fins al 1.500 dC– i revelarà nous aspectes sobre l’organització d’aquella societat, com la mida de les poblacions, l’organització de les ciutats i les pràctiques agrícoles.

"Han sortit a la llum una sèrie de regnes, tots implicats en la història política a l’estil de ‘Joc de trons’, en què hi havia casaments, baralles, assassinats, traïcions..."

Thomas Garrison

Arqueòleg de la Universitat d’Ithaca

"Han sortit a la llum una sèrie de regnes, tots implicats en la història política a l’estil de Joc de trons, en què hi havia casaments, baralles, assassinats, traïcions...", ha explicat Thomas Garrison, un arqueòleg de la Universitat d’Ithaca i un dels autors de l’article.

L’escenari de la història

"El lidar revela l’escenari en què es van desenvolupar aquests drames registrats en els textos".

El lidar és similar a un sonar o un radar, però utilitza ràfegues de làsers per mapar una àrea. "És com tallar la gespa. Tallar en línies molt paral·leles al llarg de la selva", explica Fernández Díaz, investigador sènior del Centre Nacional per a Mapatge Làser Aerotransportat de la Universitat de Houston, que, amb un equip va sobrevolar més de 2.000 quilòmetres sobre les capçades dels arbres de la selva i, per a cada segon de vol, el lidar va enviar prop de mig milió de polsos làser.

Aiguamolls plens de canals

Aquest mapa tridimensional va revelar nous assentaments amb vivendes i temples, fortificacions, rases, fosses, camins. Per a Francisco Estrada Belli, arqueòleg de la Universitat de Tulane, a Nova Orleans, la sorpresa més gran ha sigut descobrir vastes àrees d’aiguamolls plenes de canals. 

"Tots aquests centenars de quilòmetres quadrats del que pensàvem que era pantà inutilitzable realment era part de la terra agrícola més productiva". Calculen que en aquestes terres van viure-hi entre 7 i 11 milions de persones.

Diu que quan els maies hi eren, les seves granges probablement s’assemblaven al que veiem en l’actualitat al sud-est de l’Àsia.

L’equip, la tasca del qual va ser finançada per la Fundació Patrimoni Cultural i Natural Maya (PACUNAM), va anunciar al febrer a través de National Geographic que havien descobert les ruïnes maies ruïnes maiesi ara han completat la seva anàlisi.

Segueix Extra a Facebook