RECICLATGE ROSA

Anna Bullus, la dissenyadora britànica que fabrica soles de sabates amb xiclets

La seva empresa, Gumdrop, també fabrica tasses de te, botes d'aigua, bolis i clauers amb aquest cautxú sintètic

gum-shoe

Els xiclets mastegats no han d’acabar necessàriament a una vorera per al malson de vianants soferts i serveis de neteja. Una dissenyadora britànica ha impulsat una empresa, Gumdrop, que s'encarrega de reciclar aquest cautxú sintètic i donar-li una altra vida útil en forma de soles de sabates, botes d'aigua, clauers, bolis, regles fins i tot pues per tocar la guitarraAnna Bullus (Londres, 1984) és la jove dissenyadora artífex d'aquesta genial i sostenible idea que pot ajudar els governs a estalviar molts milions en neteja. Sense anar més lluny, el Regne Unit gasta al voltant de 57 milions d'euros a l'any a erradicar les gomes de mastegar dels carrers. 

Bullus, que ensenya reciclatge a escolars al Museu del Disseny de Londres, va analitzar la química del xiclet, que conté un cautxú sintètic, un material molt versàtil. El seu principal ingredient és un tipus de polímer similar al plàstic. "Es diu poliisobutilè", ha explicat la dissenyadora a la BBC, "el mateix material que es troba a les càmeres d'aire de les rodes de la bicicletes".

"És un material increïblement útil que al final acaba als nostres carrers, però amb el qual podríem fer una cosa millor". Aquest va ser el punt de partida perquè Gumdrop es posés a caminar el 2009.

Contenidors per recollir xiclets

En la seva missió de recollir el material utilitzat, l’Anna ha creat uns recipients contenidors en forma de bola rosa perquè la gent hi dipositi els xiclets mastegats (per descomptat, també estan fets del mateix material, amb xiclets reciclats). De moment, n'hi ha 600 de repartits entre places, estacions i universitats del Regne Unit (la Universitat de Winchester, al sud del país, va ser un dels primers llocs on van ser col·locats; també n’hi ha al'aeroport de Heathrow, i a les andanes de ferrocarrils de la Great Western Railway). Els contenidors tenen uns rètols que expliquen als usuaris que les seves aportacions serviran per crear nous objectes.

Per exemple, amb 42 xiclets gastats es pot crear una tassa de cafè. En el procés no només s'utilitzen gomes de mastegar, també es piquen i es barregen amb altres polímers de plàstic reciclat: al final s'obté un nou material que han anomenat Gum-tec. "La proporció varia depenent del tipus d'objecte, però com a mínim porta un 20% de xiclet", compte Bullus. La barreja s'escalfa a alta temperatura i després es diposita en un motllo. Quan es refreda, es converteix en unes botes d'aigua, uns bolis o una sola rosa d'una sabata d’home.

Tasses de cafè fabricades amb Gum-tec.

"A través del disseny correcte podem canviar la forma en què les persones es comporten", defensa la jove dissenyadora. 

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Moda Reciclatge