Enrenou pel resultat masclista d'una enquesta sobre anar de canyes amb famosos

Entre les 21 personalitats triades pels espanyols per fer una cervesa destaca l'absència de dones

cerveza-penlope

El noble art de fer una cervesa en bona companyia no té gènere. No obstant, les dones brillen per la seva absència a la llista amb les 21 personalitats triades pels espanyols per anar de canyes. El tennista Rafa Nadal (amb el 9,9% dels vots), l'actor Dani Rovira (7,3%) i el futbolista del Reial Betis Joaquín Sánchez (6,9%) encapçalen una classificació amb molta testosterona i poca equitat. Això entenen molts i moltes internautes, que han carregat contra el tuf masclista que desprenen els resultats de l'enquesta.

La llista ha fet saltar totes les alarmes. ¿Potser no hi ha famoses interessants per compartir una bona estona? ¿Les dones no poden prendre cervesa als bars? A la vista dels resultats obtinguts per Madison Market Research per a Cervesers d'Espanya, alguna cosa hi ha de tot això. Potser de manera latent, inconscient.  

Lola, el canal de continguts feministes de BuzzFeed Espanya, ha compartit aquesta llista al seu compte de Twitter i ha animat els seus més de 27.000 seguidors a donar noms de dones “influents, rellevants i interessants amb les quals els agradaria compartir una estona”.

Parafrasejant l'actriu i directora de cine Leticia Dolera en una de les seves intervencions en els últims premis Goya, la llista general és un “camp de naps”. I precisament l'autora de Morder la manzana: la revolución será feminista s'ha sumat a la reivindicació iniciada pel canal Lola amb un altre tuit: “Doncs ja ens en anem de canyes entre nosaltres”.

Andrea Levy, diputada del Parlament i vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, s'ha sumat al malestar feminista responent al missatge de Dolera i dirigint-se directament als responsables de l'estudi: “A veure, l'any passat us vaig escriure després de sortir l'enquesta per dir-vos que no hi havia cap dona. Em vau dir que és clar que sí, que les dones també prenien cervesa. ¿Què ha passat? ¿Un altre any igual?”

Els responsables de l'estudi, l'entitat que agrupa els productors de cervesa d'Espanya, han respost desmarcant-se del resultat. “Sí, és cert que el resultat no és igualitari però la mostra sí: 50% homes i 50% dones (2.000 persones enquestades). Les preguntes eren obertes i les respostes espontànies”, asseguren des del compte de Twitter Cervecear. “A més, recentment, hem organitzat #MujeresQueSeVanDeCañas”, afegeixen.

Només a les llistes regionals i temàtiques hi trobem dones. Així, Penélope Cruz ocupa una molt meritòria quarta posició (7,4%) entre les personalitats del món del cine, només darrere de Santiago Segura (16,2%), Paco León (11,2%) i Antonio Banderas (9%). Curiosament la protagonista de Volver va ser notícia fa uns mesos (i va recollir moltes crítiques per part dels feministes) per ser la imatge d'una cervesa polonesa sense alcohol només per a dones.

La primera dona a la llista de personalitats del món de la televisió i la ràdio és Júlia Otero (5,9%) en setena posició. Més avall a la taula hi apareixen Susanna Griso (4,2%), Cristina Pedroche (3,2%) i Ana Morgade (2,4%).  En altres paraules, només quatre dones apareixen en una llista amb una vintena de noms. Els tres més sol·licitats per compartir barra i conversa són El Gran Wyoming (9,2%), Carlos Herrera (9,0%) i Matías Prats (7,6%).

Encara és pitjor el balanç en la llista de personalitats del món de la música. La primera dona és Malú (2,6%) i se situa en el setzè lloc, seguida de les cantants Rosario Flores (2,6%), Alaska (2,5%) i Amaral (2,4%). Els més populars en aquesta categoria són Melendi (13,2%), Joaquín Sabina (11,1%) i Alejandro Sanz (9,7%).

Segueix l'Extra a Facebook