UNA FESTIVITAT QUE TRANSCENDEIX FRONTERES

¿Perquè se celebra Sant Patrici de verd i bevent cervesa?

Nombrosos edificis de tot el món es tenyeixen aquest cap de setmana de verd

lmmarco42541545 graf3982 madrid 05 10 2017 encendido de la cibeles en m180316213105 / Nicolas Rodriguez

Una onada verd recorrerà aquest cap de setmana diversos monuments i enclavaments emblemàtics del món. Se celebra el patró d'Irlanda, la seva gran festa nacional, una celebració que ha transcendit fronteres gràcies a la històrica emigració irlandesa. I gràcies a la seva litúrgia en la seva versió laica, que consisteix a beure cervesa, menjar i departir amb els amics.

► Dia de Sant Patrici: ¿Per què se celebra i en quins països?

Dia de Sant Patrici:

Per acompanyar aquesta festa amb el color tradicional de Sant Patrici, el verd, la font de Cibeles i la Puerta d'Alcalá a Madrid s'il·luminaran d'aquest color durant tot el cap de setmana, i també altres monuments emblemàtics d'Espanya (San Mamés a Bilbao o la Torre d'Hèrcules a la Corunya, entre altres) i de tot el planeta, com el London Eye, l'Empire State Building de Nova York, la Civic Opera House de Chicago, les Cascades del Niàgara, la basílica del Sagrat Cor de París, el Colosseu de Roma, l'Òpera de Sydney, el Crist Redemptor de Rio de Janeiro o la Canton Tower de Guangzhou (Xina).

 

 

Hi ha moltes llegendes al voltant de qui era Patrici, però la que més comú és que va ser un romà de la Gran Bretanya, esclavitzat i enviat a Irlanda. Una vegada a l'illa i lliure –no se sap si va escapar o va ser alliberat–, es va convertir al catolicisme, es va fer capellà (es creu que va ser llavors quan es va rebatejar Patricius, derivat de figura paterna en llatí) i es va dedicar a predicar la religió entre els pagans irlandesos. Va morir al segle V, un 17 de març, però va ser el 1631 quan l'Església catòlica irlandesa va declarar el dia de la seva mort com a festiu per honrar la memòria del seu evangelitzador i patró.

En principi, era una festa religiosa més, tranquil·la i relaxada. Però com queia enmig de la Quaresma, la mateixa Església va animar que fos un dia per saltar-se l'abstinència. El 1720 va declarar que “estava fora de control” i mai més es va tornar a controlar. No solament a Irlanda, sinó a tot arreu del món on els irlandesos van emigrar, Sant Patrici se celebra ajuntant-se amb amics bevent, menjant i rient. 

¿Per què toca vestir-se de verd?

Perquè el verd és el color oficial d'Irlanda, encara que no sempre va ser així. De fet, sant Patrici es va associar amb el color blau fins a la rebel·lió irlandesa contra els britànics del 1798. Aquell dia, els britànics vestien vermell i els irlandesos van triar el seu oposat, el verd, i es van aixecar cantant 'The wearing of the green'. Als Estats Units, per exemple, algunes fonts es tenyiran de verd aquest dissabte.

¿I per què un trèvol de tres fulles?

El trèvol verd de tres fulles (no quatre) ha estat associat a sant Patrici gairebé des que l'església catòlica irlandesa va començar a celebrar-lo i considerar-lo el seu patró. Les tres fulles representaven la Santíssima Trinitat i no anava malament que ja abans el trèvol de tres fulles fos considerat com un símbol de bona sort. I com que a sobre és verd, millor.

El millor d'aquesta festa és que és fàcil de celebrar: seguint la tradició i sense ofendre, simplement es pot portar un detall de color verd i prendre't unes cerveses amb amics al pub irlandès més pròxim. N'hi ha a totes les grans ciutats.