INSTAGRAMERA DELS CALÉS

Quin art que tenen els diners

Una malaguenya de 23 anys decora els bitllets amb les pintures més icòniques de la història

roldan2

Els rellotges tous de Salvador Dalí en un bitllet de 10 euros. De ben segur que l’excèntric pintor aplaudiria la idea. Val la pena recordar que l’artista empordanès va ser rebatejat com a Avida Dollars –assedegat de diners– pel seu col·lega André Breton, el poeta francès considerat fundador del surrealisme. Amb aquest joc de lletres Breton ironitzava sobre  la tirada que sentia el pintor pels diners, que llavors assaboria les mels de l’èxit i firmava gairebé qualsevol cosa. Lluny d’enfadar-se, Dalí va adoptar aquest agut sobrenom amb sentit de l’humor. 

La responsable d’aquesta singular obra d’art d’uns 13 centímetres de llarg per 7 d’ample és Mari Roldán, una malaguenya de 23 anys. La seva intenció, quan va començar a pintar bitllets amb algunes de les obres més icòniques de la història de l’art, poca cosa té a veure amb el malnom de Dalí. «Volia ser hostessa de vol, però no ho vaig poder ser perquè tinc molts tatuatges visibles», explica Roldán, que va decidir que els seus bitllets viatjarien per ella i  farien «la volta al món» de mà en mà.

Els resultats són, en molts casos, espectaculars. Mai els pistrincs havien sigut tan bells. «També volia que hi hagués una mica de mi per tot arreu i que el qui agafés un bitllet hi donés una mica més de valor. A vegades no donem gaire importància als bitllets», explica aquesta artista autodidacta: tot i que costi de creure veient la seva bona feina, mai ha estudiat res relacionat amb les arts.

Un Vincent Van Gogh, en un bitllet de 5 euros / MARI ROLDÁN (INSTAGRAM)

Fins ara ha pujat a Instagram una vintena de bitllets pintats, des d’un picasso sobre un bitllet de cinc euros fins a un magritte en un altre de cent. De l’últim, el surrealista belga més popular, agafa prestades diverses obres, com Els amants i El fill de l’home. Tot i això, el seu pintor favorit és un altre: Vincent Van Gogh. «Sempre m’he sentit molt inspirada per ell», explica la noia, que va començar amb un senzill boli Bic i ara prefereix la pintura a l’oli. 

El seu primer treball va ser, curiosament, La creació d’Adam de Miquel Àngel, que il·lustra l’episodi bíblic del Gènesi en  què Déu dona la vida al primer home. Amb aquest dibuix va néixer aquesta sèrie de pintures sobre aquest suport bitllo-bitllo i, vés a saber, la seva carrera com  a artista.

'La creació d'Adam' de Miguel Ángel, en un bitllet de 10 euros / MARI ROLDÁN (INSTAGRAM)

Roldán, que tota la vida ha pintat, no descarta ara estudiar Belles Arts i dedicar-se de debò a pintar: «Sempre ha sigut una afició, però ara que estic veient que realment es pot convertir en alguna cosa més m’agradaria aprofitar aquesta oportunitat per fer-me un lloc en el món de l’art i, en un futur, poder arribar a vendre les meves pròpies obres».

La jove comparteix les seves pintures amb els bitllets com a teles en el seu compte d’Instagram, on ja té uns 16.000 seguidors. «El nombre de seguidors m’ha començat a pujar ara, i la veritat és que no m’ho esperava. És molt bonic veure com tanta gent dedica un moment del seu dia a escriure missatges d’enhorabona. Això és possiblement el millor de tot plegt», explica agraïda

El tendre 'Mare i fill' de Klimt, en un bitllet de 20 euros /  MARI ROLDÁN (INSTAGRAM)

 

               Segueix Extra a Facebook