Guerra de l'obsolescència programada

Apple es disculpa pel "malentès" dels iPhone alentits

La companyia ofereix importants descomptes per als usuaris que vulguin canviar la bateria del seu telèfon

apple

Apple ha publicat aquest divendres una carta dirigida als seus clients en què demana perdó pel "malentès" generat al voltant de l'alentiment dels iPhone i ha ofert descomptes per als usuaris que vulguin canviar la bateria del seu telèfon.

La setmana passada, la companyia va reconèixer haver alentit intencionadament els telèfons més antics quan es descarrega una nova actualització del software, però va defensar que ho havia fet per allargar la bateria dels mòbils i evitar que es col·lapsessin.

Aquestes explicacions van ser insuficients per a alguns clients, i només als Estats Units es van presentar nou demandes col·lectives que acusaven Apple de fraupublicitat enganyosa i enriquiment il·lícit.

L'empresa assegura en aquesta carta que hi ha hagut un gran "malentès" i ha demanat "disculpes" per haver "decebut" els seus clients, al mateix temps que ha ofert un important descompte als usuaris que vulguin canviar les bateries dels seus mòbils.

A partir de finals de gener i fins al desembre del 2018, canviar la bateria d'un iPhone 6 o un model posterior costarà 50 dòlars menys (gairebé 42 euros), ja que el preu passarà de 79 a 29 dòlars (de gairebé 66 euros a poc més de 24).

Alguns usuaris d'iPhone fa temps que denuncien que Apple alenteix de forma artificial els iPhone més antics a través de l'actualització d'iOS per incentivar la compra de nous models.

Demostració

Aquesta sospita va agafar força la setmana passada, quan un desenvolupador va demostrar amb dades que l'iPhone 6 anava més lent després de cada nova actualització de software.

L'explicació que va donar llavors Apple a diversos mitjans va ser que l'alentiment dels terminals era un mal menor per evitar que els mòbils amb bateries més antigues es bloquegessin després de l'actualització i, encara que podia empitjorar l'experiència d'usuari, era menys molest que el col·lapse continu de l'iPhone.

Múltiples queixes

En el comunicat, Apple reconeix que ha rebut queixes d'alguns usuaris que veien com els seus mòbils s'alentien després de la descàrrega de la nova versió d'iOS, cosa que la companyia atribuïa en un principi a dos factors.

Per un costat, a petits errors del software que ja estan solucionats i, per un altre, a l'efecte "normal i temporal" que provoca la descàrrega de qualsevol nova actualització.

No obstant, Apple ha apuntat ara a una tercera raó de pes: l'envelliment de les bateries dels iPhone 6 i 6S, especialment en aquells terminals que encara usen les seves bateries originals.

Eina per saber l'estat de la bateria

A part del descompte, Apple ha anunciat que la pròxima actualització d'iOS inclourà una eina que permetrà als usuaris conèixer la "salut" de la bateria del seu iPhone perquè els usuaris decideixin si procedeix canviar-la o no.

La companyia s'ha compromès a seguir buscant noves vies per millorar el rendiment dels seus iPhone i, sobretot, evitar el "col·lapse sobtat" dels terminals que van envellint.

Més beneficis

El comunicat arriba un dia després que Apple fes públic l'increment de la retribució del seu màxim responsable, Tim Cook, que el 2017 va percebre 12,8 milions de dòlars, el doble que l'any anterior, gràcies als bons resultats que va marcar la companyia.

El conseller delegat d'Apple també va rebre en aquest exercici un paquet addicional d'accions de l'empresa valorat en 89 milions de dòlars, xifra que eleva la suma total de la seva retribució a uns 102 milions de dòlars.

Temes:

iPhone Apple