REPTES POSITIUS

La 'Balena rosa', l'antídot contra el macabre joc de la 'Balena blava'

Es tracta de fer 50 desafiaments per animar els més joves a tenir una actitud positiva

ballenarosa

En les últimes setmanes, les xarxes socials i l'opinió pública han quedat commocionades pel repte de la 'Balena blava', el joc pel qual s'han produït suïcidis d'adolescents en diversos països, en especial Rússia i el Brasil, encara que a Catalunya també s'ha produït un cas d'una menor que ha hagut de ser ingressada. Precisament al país sud-americà ha nascut 'Balena rosa', un joc oposat que promou 50 desafiaments per animar els adolescents i amb això salvar vides.

La iniciativa es difon a través d'una pàgina web, Baleiarosa.com.br, així com una aplicació per a 'smartphones' que es pot descarregar de franc tant des de mòbils Android com iOS. Els creadors del projecte han comptat amb el suport del Govern de l'estat brasiler de São Paulo, i han llançat la seva web en tres idiomes: portuguès, anglès i castellà.

50 REPTES

Des de les diferents plataformes, 'Balena rosa' difon 50 reptes, un més que els del joc nascut a Rússia. Encara que el seu caràcter és completament diferent, tenen paral·lelismes: els participants poden nominar els seus amics i coneguts, i també se'ls demana que comparteixin cadascun dels desafiaments a través de les xarxes socials. Per fer-ho, han creat el 'hashtag' a Twitter #BallenaRosada.

El primer i el segon dels reptes amb què comença és el d'escriure amb un retolador un missatge al braç d'una persona a qui s'aprecia i dibuixar una balena rosa en un paper, i compartir-ne una fotografia al 'hashtag' de Twitter. La pàgina web compta amb una galeria, anomenada 'mar de cadells', que recull els missatges positius dels participants.

ACTITUD POSITIVA

Pel que fa a la resta de desafiaments, estan orientats a aconseguir que els adolescents i els joves mantinguin una actitud positiva, com fer un nou amic, ajudar una persona que ha patit assetjament o fins i tot compartir una llista de cançons. En altres casos són senzillament divertits, com abraçar una fruita, dibuixar un animal imaginari, parlar amb lletres de cançons i buscar formes en els núvols.

La 'Balena rosa' s'acaba amb el repte número 50, que consisteix a salvar una vida, ja sigui ajudant algú necessitat, o un animal o aportant el nostre granet de sorra en una organització. No obstant, els reptes no s'aturen aquí, i algunes de les noves proves passen per compartir un llibre o cantar a la dutxa.