SORTIRÀ A L'ABRIL

Per primera vegada una dona negra representarà la Llibertat en una moneda de 100 dòlars

La sèrie, en or de 24 quirats, també tindrà efígies d'asiàtiques, hispanes i índies

monedalibertadnegraap

La Casa de Moneda dels Estats Units ha donat a conèixer que encunyarà una moneda d'or en què, per primera vegada, una dona afroamericana representarà la Llibertat. 

La moneda de 24 quirats s'emetrà amb motiu del 225 aniversari de la institució, i hi apareixerà la dona de perfil amb una corona d'estrelles, una toga com a vestit, l'any 1792 -el de la fundació de l'Oficina de Gravat i Impressió dels Estats Units (Mint)- i les paraules 'Liberty' i 'In God we trust'. 

El revers portarà un altre gran símbol nord-americà, l'àguila en ple vol, juntament amb el lema en llatí 'E pluribus unum' (de molts, un).

"Aquesta serà la primera moneda d'una sèrie amb dissenys d'una Llibertat al·legòrica en una varietat de formes contemporànies, entre les quals hi haurà representacions de dones asiàtiques, hispanes i índies, per reflectir la diversitat cultural i ètnica dels EUA", explica el comunicat de premsa del Mint.

A PARTIR DEL 6 D'ABRIL

La nova moneda, amb un valor de 100 dòlars, estarà disponible a partir del 6 d'abril.

A l'abril de l'any passat, el Tresor va imprimir als bitllets de 20 dòlars, també per primera vegada en els bitllets d'aquesta quantia, l'esclava abolicionista negra Harriet Tubman (1822-1913), en substitució del president esclavista Andrew Jackson.

VIQUIPÈDIA

Imatge de l'esclava i abolicionista Harriet Tubman de gran.

El bitllet de 20 dòlars és el tercer que més circula als EUA, darrere del d'un dòlar, que té la imatge de George Washington, i del de 100, que il·lustra un retrat de Benjamin Franklin. El de 5 dòlars (amb Abraham Lincoln) representa el 7% dels bitllets en circulació, i el de 10, el més falsificat, només el 5%. Periòdicament s'han de renovar els dissenys per reforçar la seguretat.

Temes:

Estats Units