El mapamundi que situa Austràlia al centre del planeta

Els mapes 'upside down' plantegen un món on el sud predomina sobre el nord

mapa-reves-australia / Gavin

¿On és AustràliaEl 'petit Nicolás' no ha sabut ubicar Austràlia en un mapa. Tenia al davant un mapamundi europeu occidental, on Europa ocupa el lloc central i Austràlia apareix al racó inferior dret. Són els mapes que s'estudien a les escoles europees. Però potser el 'petit Nicolás' va estudiar amb mapes 'upside down', on Austràlia ocupa el centre del món, i el mapa que li van presentar a 'Gran hermano VIP' el 'va confondre'.

El cert és que si s'està davant un mapa 'upside down', habituals a Austràlia, es triga uns segons a situar-se perquè suposa un canvi radical de l'esquema geogràfic mental que tenim els europeus. En aquests mapes, el continent austral ocupa un lloc central. Res a veure amb la visió eurocèntrica del món a què estem acostumats.

L'origen d'aquests mapes, que situen el sud al nord i viceversa -al contrari dels mapes convencionals, però mantenint, això sí, la projecció de Mercator- s'ha de buscar en l'interès d'investigadors i educadors a ressaltar les conseqüències que té per a la humanitat la concepció del món vista i imposada per l'hemisferi Nord. La posició privilegiada del nord respecte al sud té, defensen amplis col·lectius científics, conseqüències psicològiques ja que el nord s'associa amb la riquesa i el progrés, mentre que el sud s'associa amb la pobresa. Aquests investigadors usen aquesta mena de mapa com a toc d'atenció polític a un món en què els mapes amb l'orientació nord han dominat la història. Perquè des d'un punt de vista astronòmic, el pol sud bé podria ser el nord, i viceversa. La principal raó per la qual la perspectiva elegida com a representació generalitzada del món és la que coneixem va ser l'elegida per Ptolemeu, el primer que va fer la representació nord-sud preponderant fins als nostres dies.

Els mapes 'upside down' són, per tant, ben coneguts a l'hemisferi sud. Austràlia va ser un dels primers països a popularitzar-los. El més famós data de 1979, és el 'McArthur's Universal Corrective Map of the World'. L'australià Stuart McArthur pretenia denunciar el fet que el pes d'un país a la comunitat internacional depenia de la seva ubicació espacial en un mapa convencional. I per això, va capgirar el mapa i va situar Austràlia al lloc que visualment, en un mapa convencional, ocuparia Europa.

El mapa australià suposa un canvi radical, però cada continent utilitza en el seu dia a dia mapamundis en què els interessats estan situats al centre. Així, a les escoles dels EUA, els nens estudien mapamundis en què el continent americà ocupa el lloc central del mapa. A la Xina, el país també està situat al centre de l'espai, com recull un estudi sobre mapes i eurocentrisme

Temes:

Austràlia