La FIA va presentar ahir, en vigílies del GP del Canadà, la normativa de la pròxima era de la fórmula 1, que arrencarà el 2026. Quan falta un any i mig perquè la categoria reina afronti un canvi radical de reglament de motors, la federació va donar les claus a les quals s’hauran d’ajustar les escuderies per dissenyar els nous cotxes.
Entre les novetats que marcaran el futur dels monoplaces, destaca la reducció del pes i de la mida, amb cotxes més lleugers i, per tant, més tendència a l’espectacle en pista, així com la introducció d’un combustible sintètic i 100% sostenible.
A més, l’aerodinàmica activa tindrà un paper fonamental amb l’objectiu d’aconseguir un ús més eficient de l’energia elèctrica dels motors. S’utilitzaran punts mòbils als alerons davanter i posterior. A l’estil del DRS, però que es podran utilitzar a totes les rectes, en classificació i carrera, tot i que no se segueixi cap altre cotxe.
Més potència elèctrica
Les unitats de potència tornaran a ser les grans protagonistes en la categoria reina de l’automobilisme, amb propulsors que canvien radicalment, desaparició de la MGU-H i un increment de la potència elèctrica, factors ja apuntats en el debat dels últims mesos i que al seu dia van convèncer Audi d’unir-se a la graella i van animar Red Bull a dissenyar el seu propi propulsor amb la col·laboració de Ford.
A més dels motors, amb un total de sis fabricants per a deu equips, Liberty Media farà realitat el seu desig de reduir la mida dels monoplaces i donar més protagonisme al pilot. "Un cotxe més àgil", segons la definició de la FIA. El pes es redueix 30 quilos, dels actuals 798 quilos als 768. I la distància entre eixos serà més curta i passa de 3,6 metres a 3,4, alhora que l’amplada disminuirà 10 centímetres. La mida dels pneumàtics es reduirà 2,5 centímetres i 3 al darrere.