ELIMINATÒRIA PER AL MUNDIAL

Lewandowski lidera el boicot polonès a Rússia davant la FIFA

  • El davanter del Bayern es nega a jugar el ‘play-off’ del mes que ve contra la selecció russa: «No podem fer com si no estigués passant res»

  • La federació polonesa anuncia converses amb la sueca i la txeca per oferir una postura comuna davant l’organisme mundial

Reuters

El ‘play-off’ de repesca per definir les últimes places europees d’accés al Mundial de Qatar s’ha convertit en una patata calenta per a la FIFA. Després d’esperar dos dies una decisió de l’organisme mundial que no arriba, la Federació de Futbol de Polònia ha assegurat aquest dissabte que no disputaran el partit previst contra Rússia (a territori rus, a més) per al pròxim 24 de març, decisió a què podrien unir-se Suècia i la República Txeca en les pròximes hores. El capità i estrella de la selecció polonesa, Robert Lewandowski, no ha dubtat a posicionar-se a favor d’aquest boicot: «No podem fer com si no estigués passant res».

Mentre la UEFA prenia decisions aquest divendres, com passar la final de la Champions de Sant Petersburg a París i ordenar que els equips russos i ucraïnesos disputin els seus partits internacions com a local en un país neutral, la FIFA continua sense manifestar-se sobre els ‘play-off’ per al Mundial, que han de disputar tant Rússia com Ucraïna.

Ucraïna ha de disputar un ‘play-off’ (semifinals i final, a partit únic) contra Escòcia i, si passa, contra Gal·les o Àustria. Tant en el primer partit com en el segon, Ucraïna seria visitant. Diferent és el cas de Rússia, que disputaria les dues rondes com a local, tant el primer partit contra Polònia (per haver sigut millor en la fase de grups) com la hipotètica final, contra Suècia o la República Txeca. I aquí ve el problema.

«¡No més paraules, és hora d’actuar!», va clamar el president de la federació polonesa, Cezary Kulesza, a Twitter. «A causa de l’escalada d’agressió de la Federació Russa cap a Ucraïna, la selecció polonesa no té intenció de jugar el partit de repesca contra Rússia. Aquesta és l’única decisió correcta», va afegir el dirigent, que va anunciar que està en converses amb les federacions txeca i sueca per presentar una posició comuna davant la FIFA.

Lluny de mantenir-se al marge, Lewandowski s’ha posicionat amb rotunditat en favor d’aquest boicot a Rússia. «¡És la decisió correcta!», exclama el que per a la FIFA va ser el millor jugador dels dos últims anys. «No em puc imaginar jugar un partit amb la selecció russa mentre continua l’agressió armada a Ucraïna. Els futbolistes i aficionats russos no són responsables d’això, però no podem fer veure que no passa res», argumenta el davanter del Bayern.