VELA

Assalt final entre el Team New Zealand i el Luna Rossa per la Copa Amèrica

Les dues embarcacions inicien aquest dimecres la batalla pel trofeu malgrat les restriccions neozelandeses

La final de la 36a Copa Amèrica entre l’Emirates Team New Zealand, defensor del títol, i el Luna Rossa italià s’iniciarà aquest diemcres a les 16.00 hora local (04.00 hora espanyola) a la badia d’Auckland (Nova Zelanda) amb l’equip amfitrió com a favorit davant un rival que s’ha mostrat temible durant tota la competició. Onze tripulants a cada embarcació: 22 regatistes que ara com ara són els millors del món en ‘match-race’ i amb dos estils diferents de navegació.

L’aparició de diversos positius per Covid-19 la setmana passada a la localitat neozelandesa va fer que el govern decretés el confinament i elevés l’alarma al tercer nivell, per aquesta raó s’ha retardat quatre dies l’inici de la final, fins a poder tornar al nivell 2. Això permet la disputa de la prova, però sense aficionats als espais del Village de la Copa ni a les àrees circumdants als camps de regates.

El ‘Te Rehutai’, l’embarcació local, té el patró Peter Burling, de 30 anys, campió olímpic a Rio 2016, sis vegades campió del món i guanyador de la Copa Amèrica del 2017, que serà l’encarregat de portar el Team New Zealand a la bandera de quadros.

El ‘Luna Rossa’, en canvi, va presentar la innovació del doble patró amb l’australià Jimmy Spithill, de 41 anys, guanyador de la Copa Amèrica el 2010 i 2013, amb aquella remuntada històrica aixecant un 1-8 en contra per imposar-se al Team New Zealand per 9-8 a la final, i l’italià Francesco Bruni, de 43 anys, en la que és la seva cinquena Copa Amèrica i la quarta a les files de Luna Rossa.

Serà l’enfrontament entre els dos AC75, monobucs amb ‘foils’ (alerons) de 22,90 metres d’eslora amb la tecnologia més avançada de la vela mundial, capaços d’elevar-se sobre la superfície de l’aigua i volar a velocitats tres vegades superiors a la del vent existent als camps i regates.

Dues mànegues al dia

El ‘Te Rehutai’ (Brisa Marina) neozelandès és l’orgull de la indústria nàutica de vela d’alta competició neozelandesa tot i que fins ara només ha competit en la Sèrie Mundial del mes de desembre passat, que va guanyar amb 5 victòries i una sola derrota, i va superar els italians en les dues manègues en les quals es van enfrontar.

Mentrestant, durant els mesos de gener i febrer, el ‘Luna Rossa’ va disputar 18 mànegues a la Copa Prada o torneig de Desafiants, i en va guanyar 14, incloses 11 de les últimes 12, amb un 4-0 a l’‘American Magic’ nord-americà en les semifinals i 7-1 a l’‘Ineos’ britànic a la final.

Per als experts, la velocitat del ‘Luna Rossa’ en rangs de vents suaus és una de les seves millors armes. El ‘Te Rehutai’ és més maniobrable i té més velocitat en els rangs de vents forts. En el nivell 2 d’alarma, només s’utilitzaran dos dels cinc camps de regates del golf d’Hauraki: l’A, més allunyat d’Auckland, al nord del port i l’E, a l’est de la ciutat.

Des de demà es disputaran dues mànegues per dia. Dijous serà dia de descans per celebrar dues mànegues més divendres, dissabte i diumenge. Si algun dels dos equips arriba a les set victòries, el diumenge 14 hi podria haver ja un vencedor. En cas de no ser així, se seguirà amb dues mànegues cada dia la setmana vinent.