POLÈMICA AL JAPÓ

El ‘cap’ dels Jocs, disposat a dimitir per comentaris sexistes

Pluja de crítiques contra el president del comitè organitzador de Tòquio 2020, que aquest divendres pot deixar el càrrec

El president del comitè organitzador dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, Yoshiro Mori, es disposa a dimitir per uns comentaris sexistes que van provocar indignació al Japó i a l’estranger, va informar aquest dijous la premsa japonesa. Diversos mitjans de comunicació japonesos, que citen fonts anònimes, afirmen que Mori, de 83 anys, ha dit que té la intenció de dimitir i que ho anunciarà en una reunió dels organitzadors dels Jocs Olímpics divendres.

La setmana passada Mori, un exprimer ministre japonès (2000-2001), conegut per les seves ficades de pota verbals, va declarar que les dones parlaven massa temps durant les reunions dels consells d’administració, cosa que per a ell era «molest». Es va excusar matusserament l’endemà durant una roda de premsa, excloent dimitir.

Això va produir una allau de crítiques al Japó i a l’estranger. Fins i tot els patrocinadors dels Jocs Olímpics, normalment discrets, es van manifestar aquests últims dies, com el gegant automobilístic Toyota, afirmant que els comentaris de Mori eren contraris a l’esperit olímpic.