adeu a un mite

Maradona: frases lapidàries de l'etern 10 argentí

La llegenda del futbol es va caracteritzar per no tenir pèls a la llengua

Maradona, durante un enfrentamiento entre Argentina y Croacia, en el 2018. / REUTERS Matthew Childs

Diego Armando Maradona, mort aquest 25 de novembre després d’una parada cardiorespiratòria, es caracteritzava per parlar clar dins i fora del camp. Sense mitges tintes i de qualsevol disciplina, tant de l’esport com de la política o de la seva fatídica relació amb el món de les drogues. Aquest és un compendi d’algunes de les frases que va deixar caure l’astre argentí al llarg de la seva dilatada trajectòria com a jugador, entrenador i comentarista esportiu. [Segueix en directe les últimes notícies relacionades amb la mort de Maradona]

Maradona i el futbol

«El futbol m’ha donat tot el que tinc, més del que hauria imaginat». L’exjugador i exseleccionador argentí mai va amagar que sense el futbol qui sap què hauria sigut d’ell. «A mi la pilota em donava una pau única. Dona’m una pilota i deixa’m fer el que jo sé», reclamava. «Jo gaudeixo molt amb la pilota. A part de la satisfacció personal o de l’alegria que proporciona, és el que m’ha donat satisfaccions materials que abans no tenia, i li he d’estar eternament agraït».

Maradona i l’Argentina

«L’Argentina no em va fallar mai. La gent del meu país sempre va estar amb mi. En el moment de la suspensió no vaig tenir tants amics, o no vaig tenir tants jugadors al meu costat. Però no els culpo, perquè els van explicar una història totalment diferent al jo estava vivint». La història d’amor entre el mític 10 de l’‘albiceleste’ sempre va tenir la flama encesa. Així ho comentava a Jesús Quintero en una entrevista fa ja uns lustres. Ningú com ell ha aconseguit tal adoració per part dels argentins. A ells els va regalar el Mundial del 1986.

Maradona i les drogues 

En desenes de les entrevistes que va concedir al llarg de la seva vida, el ‘Pelusa’ no va tenir objeccions a parlar de la seva addicció a les drogues. «Vaig començar amb les drogues als 24 anys a Barcelona. Va ser el pitjor error de la meva vida», es va sincerar en una ocasió a la cadena italiana Canale 5 el 2017. «La droga és el problema més gran. Em considero afortunat per poder parlar d’això. Si hagués seguit d’aquesta forma, ara a aquesta edat ja hauria mort», va dir llavors, assegurant que feia 13 anys que no consumia.  «Si no hagués tingut aquesta addicció hauria pogut jugar molt més», va afirmar aquest any en una entrevista amb ‘Clarín’. «Quan jo prenia cocaïna no era res, era un zombi».

Maradona, el Barça i el Nàpols

Maradona sempre va agrair que el Barça li «obrís les portes» d’entrada a Europa, tot i que no va amagar que «la felicitat més gran» la va aconseguir al Nàpols. «El Barcelona és tan gran que pot fins i tot sobreviure a Núñez», va afirmar poc després de ser traspassat al Nàpols. La seva animadversió cap el que va ser president culer no tenia límits. «El Barça és el millor club del món, sense cap dubte, però jo només tornaria si no hi fos Núñez».

Maradona, Fidel Castro i el chavisme

Maradona va mantenir una relació de gran amistat amb líders polítics com Fidel Castro i Hugo Chávez. Del primer, que va morir el mateix dia que ell, va dir que era «un segon pare» per a ell. Quant al chavisme, el 2017, en ple conflicte entre Nicolás Maduro i Juan Guaidó per la legitimitat del poder a Veneçuela, Maradona va escriure en el seu perfil de Facebook:  «Som chavistes fins a la mort. I quan Maduro ordeni, estic vestit de soldat per a una Veneçuela lliure, per lluitar contra l’imperialisme i els que es volen apoderar de les nostres banderes, que és el més sagrat que tenim», va escriure en el seu perfil de Facebook.