REACCIONS AL VETO A RÚSSIA

La campiona mundial de salt d'alçada russa arremet contra les autoritats esportives del seu país

En una carta oberta, Maria Lasitskene les acusa de mantenir els mateixos mètodes i els mateixos entrenadors, i reclama poder competir amb bandera i himne

rpaniagua51305204 file photo athletics world athletics championships wom191210190131 / Matthew Childs

Ha sigut un atac sense precedents des de dins de l’esport rus, d’una esportista d’elit lliure de qualsevol sospita. En una carta oberta titulada ‘Soc una campiona mundial i exigeixo respostes’, Maria Lasitskenemedalla d’or en salt d’alçada en els tres últims mundials d’Atletisme, ha dedicat duríssimes crítiques als responsables esportius del seu país, acusant-los de permetre el dopatge i mantenir en plantilla entrenadors vinculats a aquestes pràctiques il·legals, mentre els ha reclamat el seu dret a competir representant el seu país i no sota una bandera neutral, una circumstància que les diferents federacions esportives russes semblen ja haver normalitzat i assimilat.

 Lasitskene, en un salt d’alçada / REUTERS

«Se’m va privar del dret de competir sota la bandera russa el 2015; sembla que no el recuperaré fins al2024... tinc preguntes per fer», comença la missiva, abans de dedicar un atac frontal en tota regla als mètodes practicats al seu país: «¿Com és possible que els nostres atletes continuïn emprant de manera sistemàtica substàncies prohibides?, ¿com és possible que entrenadors vinculats al dopatge continuïn treballant impunement? i ¿com és possible que les nostres autoritats continuïn falsificant documents?» 

La valoració d’Issinbàieva

Amb gran gosadia, Lasitskene condemna sense mitges tintes els mètodes del dimitit president de la Federació Russa d’Atletisme, Dmitri Shlyakhtin, de qui recorda que ha sigut sancionat per la unitat antidopatge de la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF), un home que en l’actualitat continua controlant la institució «a través de gent pròxima a ell». Lasitskene assegura haver rebut amenaces procedents de l’entorn d’aquest personatge després de les seves crítiques. «Soc una atleta russa i hauria de tenir dret a competir sota la bandera i l’himne rus; no hauria d’aixecar-me al matí i preguntar si l’IAAF em permetrà competir», conclou la saltadora.   

La reacció de la campiona russa és molt lluny de l’habitual lament en to patriòtic dels executius russos de l’esport i, fins i tot, d’alguns atletes. Ielena Issinbàieva, la doble campiona olímpica de salt de perxa, ha qualificat la sanció de «cruel, injusta, atroç i assassina». No és cap sorpresa. La que va ser gran estrella de l’atletisme rus, avui retirada, sempre s’ha alineat amb el Kremlin en temes polèmics com els drets dels homosexuals o les qüestions de dopatge.