CANVI D'ENTRENADOR

Machín: «No tinc una vareta màgica»

El nou entrenador de l'Espanyol diu que hi ha prou temps per salvar la situació en la Lliga i disfrutar de l'«any il·lusionant» que es preveia a l'estiu

jmexposito50301605 grafcat4686 barcelona 8 10 2019 el t cnico soriano pablo m191008120811 / Alejandro Garcia

Amb 31 jornades per disputar-se, és obvi que hi ha «prou temps» perquè l’Espanyol surti del pou en què es troba i no només se salvi –és penúltim després de set partits disputats–, sinó que acabi gaudint de l’«any il·lusionant» que es dibuixava durant l’estiu a l’afrontar tres competicions, l’Europa League, l’únic espai on els periquitos somriuen, la Lliga i la Copa, que encara ha de començar.  

Pablo Machín va recordar que no és «un marcià» i que sap que aterra «en un club històric que passa un moment que és el que és», com si no volgués definir-lo amb un adjectiu negatiu, ell, que va dir que és un paio que busca el costat positiu de la vida. I terrícola com és, entén que la Lliga és la prioritat absoluta.

Abans que es reprengui el campionat, hi ha una qüestió més urgent: recuperar l’ànim del vestidor. A partir d’aquest dimecres, quan dirigeixi la seva primera sessió amb el grup de treball que l’acompanya. Els seus tres assistents des que va ser al Girona: Jordi Balcells (preparador físic), Jordi Guerrero (segon entrenador) i Carlos Martínez (analista). Van firmar un contracte fins al 2021.

Plantilla coneguda

Machín va admetre que ja coneix «bastant bé» la plantilla, malgrat que els primers contactes, oficialment, es van produir diumenge, quan la propietat i el cos tècnic de l’Espanyol van concloure que David Gallego no podia seguir al capdavant de l’equip. En el comiat, el vicepresident Carlos García Pont i Rufete, el director de futbol professional, van remarcar el seu agraïment a Gallego.

«Necessitem impregnar-nos d’esforç, treball i sacrifici, perquè aquestes són les senyes d’identitat de l’Espanyol. El joc pot sortir molt bé o molt malament, però si perdem aquestes senyes d’identitat estem en risc, i potser estem en aquesta situació, perquè les estem perdent», va dir Rufete, en un missatge que va voler descarregar de culpabilitat Gallego, la tasca del qual en el futbol de base periquito havia sigut irreprotxable, i moure el focus als futbolistes.

Machín i Rufete, en l’acte de presentació. / Alejandro garcía (EFE)

«Necessitem impregnar-nos d’esforç, treball i sacrifici, perquè aquestes són les senyes d’identitat de l’Espanyol. El joc pot sortir molt bé o molt malament, però si perdem aquestes senyes d’identitat estem en risc, i potser estem en aquesta situació, perquè les estem perdent». Rufete, director de futbol professional

El mateix sistema del Girona

I, coneixent la plantilla, el tècnic sorià aplicarà el sistema de joc que ha utilitzat des que era a Montilivi i va traslladar fins a Sevilla, amb tres defenses centrals i dos carrilers per les bandes. Els fonaments per aconseguir un equip eficaç consistiran a buscar la solidesa defensiva «per no regalar el punt que ens dona d’entrada la federació».

«Hi ha prou temps per redreçar la situació, això no serà excusa, i hi ha elements per aconseguir-ho», va assegurar Machín. Va recordar, també, que l’entrenador «no té una vareta màgica» i que els jugadors seran els protagonistes dels resultats.  «Com he dit alguna vegada, un entrenador no transforma un burro en un cavall de curses», va ser el símil que va fer servir per traslladar la responsabilitat als seus nous homes. «Nosaltres els hem de propiciar l’entorn més favorable perquè les seves qualitats puguin aflorar».

Temes:

Espanyol Futbol