Multa de 4 milions d'euros

La fiscalia demana 5 anys de presó per a Xabi Alonso per frau fiscal

L'exjugador va cedir els seus drets d'imatge amb la intenció d'obtenir "un benefici fiscal il·lícit".

jcarmengol38086443 soccer football bayern munich news conference uefa champ180315142119 / MICHAEL DALDER

La secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia de Madrid sol·licita cinc anys de presó per a l’exfutbolista Xabier Alonso Olano per la comissió de tres delictes contra la Hisenda Pública durant els exercicis fiscals dels anys 2010, 2011 i 2012.

L’entrenador espanyol serà jutjat aquest dimarts a l’Audiència Provincial de Madrid, el mateix dia que hi acudirà el jugador portuguès Cristiano Ronaldo.

El representant del Ministeri Públic reclama la mateixa pena per a l’assessor fiscal Ivan Zaldúa Azcuenaga i per a l’administrador de la societat Kardazli Comercio Serviços de Consultoria e Investimentos LDA, Ignasi Maestre Casanova.

A cadascun d’ells, a més, els exigeix el pagament d’una multa de 4 milions d’euros i, en concepte de responsabilitat civil, els demana l’abonament de forma conjunta i solidària de 2.032.845 euros a l’Agència Tributària, això és, la quantitat total del perjudici econòmic que va provocar a l’Administració Tributària, més els interessos generats.

"Aparent" cessió de drets d’imatge

L’escrit de la fiscalia assenyala que a mitjans del 2009 els tres acusats es van posar d’acord per articular una "aparent" cessió de l’explotació delsdrets d’imatge de l’exfutbolista "amb la intenció que obtingués un benefici fiscal il·lícit".

Així, el 9 d’agost d’aquell mateix any Alonso, assessorat de forma "efectiva" per Zaldúa, va subscriure un contracte pel qual simulava la cessió de l’explotació dels seus drets d’imatge a la societat Kardzali ubicada a Madeira i amb Maestre com a administrador.

L’esmentada mercantil, en què Maestre ocupava també des del 16 d’abril el càrrec de gerent, pertanyia a una societat resident a Panamà de la qual Alonso era el titular del cent per cent de les participacions socials des del 16 de desembre del 2009.

Per la fiscalia l’"aparent" cessió dels drets d’imatge es va realitzar quan l’exfutbolista gaudia de la seva condició de "no resident" a Espanya, "si bé va mantenir l’esmentada estructura formal" durant els anys següents, i "almenys fins al 2012", tenint durant aquell temps la condició de resident fiscal espanyol.

Entre el 2009 i el 2012 Alonso, segons la fiscalia, va explotar la seva imatge a diferents empreses que el contractaven amb l’ajuda dels altres dos acusats sense fer "ús real" de la societat que era a Madeira "convertint l’esmentada entitat en un mer instrument formal d’ingressos i pagaments que no va desenvolupar cap funció en l’explotació de la imatge de l’acusat".

D’aquesta manera, Kardazli Comercio Serviços de Consultoria i Investimentos LDA va percebre entre els exercicis 2010-2012 un rendiment d’activitats econòmiques "aparentment" derivat de l’explotació dels drets d’imatge d’Alonso de 2.083.400 euros que es van haver d’integrar a la base imposable de l’IRPF dels exercicis corresponents. Això va suposar un perjudici a l’Administració Tributària de2.032.845 euros.