FORA DE LLOC

Indignació a Colòmbia per la portada d'un diari anglès

El rotatiu The Sun anima la seva selecció abans del decisiu Colòmbia-Anglaterra fent rimar el nom de Kane amb 'cocaïna'

portada-the-sun-que-indigna-colombia-1530605860472

El Colòmbia-Anglaterra dels vuitens de final del Mundial s’ha començat a jugar des dels rotatius. El tabloide The Sun, sempre afí a la polèmica, ha volgut animar els seus fent referència a la cocaïna i al narcotràfic. Amb Harry Kanecom protagonista, els anglesos han realitzat una enumeració dels aspectes més coneguts de Colòmbia que finalitza amb un controvertit joc de paraules. "Com que el lleó dels tres caps s’enfronta al país que va donar al món Shakira, un gran cafè i altres coses... nosaltres diem 'GO, KANE' (que en anglès sona com ‘cocaïna’)".

Portada del tabloide anglès The Sun / the sun

Primer parlen de les coses bones. Després afegeixen un "altres coses" en referència implícita a la droga. I finalitzen amb un joc de paraules que llegit en anglès sona igual que cocaïna. Per això, la indignació a Colòmbia no ha trigat a arribar. Els mitjans de comunicació del país cafeter han denunciat públicament el seu desacord amb aquesta portada. A més, milers d’usuaris s’han mostrat descontents i ofesos amb la "broma de mal gust" de The Sun.

Estigmes perpetuats

Colòmbia està indignada per la portada The Sun, però també perquè veu com la premsa internacional continua encasellant el seu país als clixés del passat. El tabloide anglès ha recordat la cocaïna sense abans pensar que fa anys que els colombians lluiten contra la xacra de la droga i el narcotràfic. Sense recordar les persones que ha afectat la guerra provocada per la droga. Però no és el primer a fer-ho.

Abans que comencés el Mundial de Rússia, la publicació espanyola Panenka va generar una gran polèmica al país cafeter amb un article titulat: "L’onze dels narcos". En aquest article es parlava de membres reconeguts de càrtel colombians dels anys 80. Apareixia Pablo EscobarGriselda BlancoCarlos LehderGonzalo Rodríguez Gacha i Juan David Ochoa, entre d’altres. Tampoc no s’oblidaven del cap de sicarisd’Escobar, anomenat Popeye. Les queixes van provocar la disculpa de la revista. Però Colòmbia tornava a veure com el narcotràfic eclipsava tots els béns del seu país.