Copa Amèrica de futbol

L'Argentina, a la final amb un Messi de meravella

L'equip de Martino va derrotar els EUA (4-0) amb un gol un gol antològic del blaugrana, que ja és el màxim artiller de la selecció

jcarmengol34404776 houston tx june 21 lionel messi 10 of argenti160622091153 / Bob Levey

“L'objectiu era tornar a jugar una altra final, l'hem aconseguit. Des del primer dia vam fer les coses de manera espectacular. La il·lusió és que d'una vegada per totes se'ns doni, pel treball fet”. Leo Messi ho va tornar a fer. El millor del món va conduir l'Argentina a la final de la Copa Amèrica després de derrotar els Estats Units (4-0). Diumenge definirà el certamen davant Xile o Colòmbia. 'La Pulga' va fer un gol antològic de tir lliure, va assistir Lavezzi i Higuaín com si tingués un guant de seda a la seva bota. A més, va participar de l'altre gol. L'NRG Stadium de Houston no va parar de corejar el seu nom. I ell, com si res. Des de l'eufòria d'aquest dimarts a la nit és el principal artiller de la història de la selecció, amb 55 anotacions. Gabriel Batistuta ja ha quedat enrere, i Messi en vol més. Leo parla poc però a vegades et deixa amb la boca oberta. La seva generositat al camp es prolonga a fora. Quan li van preguntar si era feliç pel nou rècord, va dir que sí, és clar, però que no hauria sigut possible sense els seus companys.

No hi va haver sorpreses des del primer minut, i quan Messi va habilitar Lavezzi per obrir el marcador, el partit estava resolt. Al minut 32 va arribar el gol per a la sorpresa. L'astre del Barcelona es va treure de sobre Beckerman i Wondolowski, que va haver de recórrer a la falta per frenar-lo. L'àrbitre paraguaià, Enrique Cáceres, va cobrar la falta. Tir lliure. El porter Guzan es va sentir confiat. “La pilota està parada a prop la mitja lluna de l'àrea. Segurament la llançarà per sobre la barrera. Si va cap a l'esquerra hi arribaré primer”, devia pensar. Però Messi va fer el contrari. La va clavar a l'angle que el meta havia descartat. El seu vol va ser tardà i inútil: no va poder aturar una pilota que, en un principi, semblava que se n'anava per sobre del travesser i que va anar baixant amb una precisió de cirurgià. Va ser el 2-0. Els companys el van abraçar amb una certa sorpresa pel que havia passat. “Visca el 'soccer', visca el monstre, I love you”, va començar a cridar de l'emoció el narrador del canal TyC Sports.

Messi va exercir, a més, una gravitació essencial perquè l'Argentina tingués tanta seguretat, possessió i contundència. Aquesta vegada va trobar socis, especialment en Éver Banega i més tard en Erik Lamela. Podria haver buscat un altre gol personal, i de fet el va tenir a les mans. Al minut 85 va robar una pilota i se'n va anar sol cap a Guzan. Quan tothom esperava que tornés anotar, l'hi va cedir a Higuaín, que amb aquesta diana va superar Diego Maradona (31 gols) en l'equip celeste i blanc.

És la tercera final de la selecció en dos anys. Es va quedar sense la Copa del Món davant Alemanya (2014) i va perdre per un penal amb Xile (2015). Els planetes semblen haver-se alineat aquesta vegada perquè l'Argentina torni a cridar campió després de 23 anys. Ningú ho vol fer abans de temps. Però la il·lusió és gran una altra vegada. 'Dream team', va titular el diari esportiu 'Olé'. “Creieu-me que això no és un somni. Estem ben desperts, veient una selecció que guanya, agrada i goleja. Aquesta vegada els que van posar el cap a la guillotina van ser els Estats Units... I una altra vegada hi va haver xou amb diversos artistes en escena”.

“En un país on la Copa Amèrica 2016 semblva generar el mínim interès, Leo Messi és l'única figura que trenca tots els motllos. Des que va arribar als Estats Units, els fanàtics s'han rendit als seus peus”, va dir 'La Nación'. Un fanàtic va entrar al camp de joc abans del segon temps i li va fer una reverència, de genolls. El deu va somriure. L'abraçada del era la de tots, els que eren a l'estadi i els que el van veure per televisió.