Una altra mort sacseja l'esport de les dues rodes

Dol en el ciclisme

Un guàrdia civil i un operari, ahir, al lloc de l’accident. / EFE / MIGUEL ÁNGEL MOLINA

en ciclisme es denomina lagrupetala quadrilla d'amics que queden cada matí per sortir en bici. Sierra Nevada era fins ahir un formiguer de ciclistes professionals, tots ells preparant el Tour, a excepció d'Alejandro Valverde, que encara no pot córrer. Lagrupeta havia decidit efectuar un entrenament de llarga durada, sis hores pedalejant. Valverde, José Joaquín Rojas -que va perdre el seu germà Mariano en un accident de trànsit quan anava a agafar un avió per al Tour- i Juanma Gárate s'esperaven a Granada, Samuel Sánchez, en un altre punt de Sierra Nevada. Xavi Tondo es disposava a tancar la porta del garatge de l'apartament que havia llogat a l'estació d'esquí andalusa. Va quedar atrapat entre el cotxe i la porta de l'aparcament.

La mort de Tondo, considerat ara juntament amb JoaquimPuritoRodríguez com l'essència del ciclisme català, ha estat en tot just dues setmanes la segona notícia tràgica que ha sacsejat un ciclisme malparat per les desgràcies i obligat una vegada i una altra a deixar en un segon terme les gestes que l'han convertit en un esport de ressenya. El 9 de maig, el corredor belga Wouter Weylandts va perdre la vida en un descens del Giro (carrera que ahir es va estremir per la desgràcia de Tondo en la segona jornada de descans). Tondo es preparava amb tota la il·lusió imaginable per debutar al Tour, per fer coses grans en la millor carrera del planeta, per intentar acabar entre els cinc primers de la general. I estava preparat per fer-ho. Aquest any era el cap de files del Movistar, el principal equip espanyol, la firma telefònica que ha volgut desafiar la crisi apostant per les bicis. Quan el Movistar es denominava Caisse d'Epargne, un altre corredor català, Isaac Gálvez (2006), també va perdre la vida de manera absurda al velòdrom belga de Gant.

MINUTS DE SILENCI / I a Catalunya, a la Vilanova i la Geltrú natal de Gálvez, es va matar en un esprint el velocista manxec Manuel Sanroma (1999). Desgràcies, accidents... Però ells van morir a la bici, al vehicle amb el qual van voler triomfar, i no atrapats entre un cotxe i la porta d'un garatge.

Beñat Intxausti, el jove valor del planter biscaí que aquest any ha fitxat pel Movistar, ho va presenciar tot. Tots dos compartien el mateix apartament a Sierra Nevada. Només se li va acudir trucar a Jesús Hoyos, el metge de l'equip, que era a Itàlia, i que no podia fer res des de la distància.SamuSánchez, el campió olímpic, alertat per l'estrany retard dels seus companys, es va presentar als apartaments abans que el jutge retirés el cos.

Tondo era de Valls. Avui, a les 12 del migdia, es guardarà un minut de silenci a la plaça del Blat. Les banderes de l'ajuntament onegen a mig pal i amb un crespó negre. La direcció del Giro va comunicar ahir a la tarda que també l'homenatjaran amb un minut de silenci abans que el primer corredor prengui la sortida en la cronoescalada de la ronda italiana. Tondo, fa un any, va arribar a ocupar la tercera plaça de la general de la carrera. La va perdre, es va posar malalt, amb febre i antibiòtics, i va haver d'abandonar.

Tondo es quedarà sense conèixer el Tour que tant l'entusiasmava. «L'havia d'haver de fitxat molt abans -ara tenia 32 anys- però encara estem a temps de treure el millor que porta dins», va comentar el seu director d'equip, Eusebio Unzué, fa algunes setmanes. El Movistar es va plantejar deixar el Giro. «Estem enfonsats però estic segur que al Xavi li hauria agradat que seguíssim competint», va afegir Unzué. Segur que sí. I si poden guanyar una etapa, encara millor.