La primera ciutat

Esplugues posa a prova un prototip de vehicle autònom d’entrega de mercaderia a domicili

És un dels tres municipis europeus que participen en el projecte

Ayuntamiento de Esplugues

Esplugues (Baix Llobregat) ha participat en un projecte internacional innovador que posarà a prova un prototip de robot autònom d’entrega per automatitzar la logística de l’última milla, és a dir, l’últim pas de la distribució de mercaderia a domicili.

El vehicle ha estat dissenyat i fabricat per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el seu hub de recerca sobre mobilitat CARNET, coordinat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IRI).

El vehicle, nomenat Autonomous Delivery Device (ADD), es provarà, previsiblement durant el mes de juny, a Esplugues. El prototip, apropiat per moure’s en entorns urbans, circula a un màxim de 20 km/h, tens unes mesures de 170 cm x 110 cm x 100 cm, porta sis rodes i pot pujar o baixar escales de fins a 20 cm d’altura.

Projecte ADD

L’objectiu del projecte ADD és analitzar com els dispositius d’entrega autònoms poden millorar la distribució urbana de béns en el seu conjunt, quantificar els impactes potencials i fer proves en entorns reals de ciutat.

S’estima que els costos de l’última milla representin fins i tot un 40% dels costos totals de transport o més del 20% de la pol·lució.

Aquest any, l’ADD s’exercitarà en tres entorns reals: inicialment, a Esplugues, després a Hamburg (Alemanya) i, finalment a Debrecen (Hongria). Aquesta activitat es portarà a terme en el marc del projecte Logismile, que s’inicia aquest mes de gener, subvencionat per EIT Urban Mobility, iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia centrada en la mobilitat urbana i el seu futur.

El projecte Logismile ha estat un eix d’una jornada celebrada aquest 17 de gener a la UPC, en què ha participat l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, per a qui «el projecte Logismile té un encaix perfecte» al municipi.

Més notícies d’Esplugues  en l’edició local d’EL PERIÓDICO