La tempesta es va comportar com qualsevol tempesta i va passar. Va deixar enrere tendals desarborats i llibreters que segueixen comptant els exemplars perduts, però també, el llegat d’una reflexió: la que es fa molta gent del sector sobre aquest macrodia del llibre tan vulnerable com el gegant amb qui somiava Nabucodonosor. El dels peus de fang. Aquesta vegada, el gegant va resistir perquè la pluja, la calamarsa i el vent van ser despietats però passatgers, i al costat de les fotos dels llibres xops l’hemeroteca podrà mostrar les més habituals de files, d’àvids consumidors de lletra, de complaents rubricants, de sol radiant en segons quin tram de la jornada. ¿I si hagués plogut tot el dia? ¿I si hagués bufat tot el dia? El clima és un tipus boig, va armat i no atén a raons. Hi ha llibreters, molts, que un de cada tres llibres que venen a l’any el venen el dia de Sant Jordi. Hi ha motius per reflexionar.
Debat obert
Sant Jordi: ¿està el model en dubte?
La vulnerabilitat que va demostrar la festa del llibre davant els embats del clima ha ressuscitat el debat sobre la sensatesa de posar tants ous a la cistella durant un sol dia. Hi ha llibreries que demanen una decidida modificació del model i altres que diuen que Sant Jordi es desdibuixaria si canviés. L’Ajuntament de Barcelona es mostra flexible si es tracta de «complementar» la festa, però defensa el 23 d’abril, el llibre i la rosa.

El més llegit
- Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura