Anàlisi Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

Guerra i centrals nuclears: ¿quin és el risc real?

El bombardeig d’una central nuclear ucraïnesa no ha produït emissió de radioactivitat. No obstant, infringeix un dels principis bàsics de la seguretat de les centrals en temps de guerra. És difícil que Rússia vulgui destruir centrals, però no es poden excloure incidents.

Reportatge multimèdia: resum d’una setmana de la guerra d’Ucraïna

REUTERS / ENERGOATOM

La nit del 4 de març, un projectil va impactar contra un edifici de servei als voltants dels sis reactors de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia. L’incendi va poder ser apagat i no hi ha traça d’emissió de material radioactiu ni danys en els sistemes de seguretat, segons l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA). Actualment, la central està sota control rus. El risc nuclear s’ha evitat, però l’incident «infringeix el principi fonamental que la integritat física de les instal·lacions nuclears s’ha de preservar», va afirmar ahir en roda de premsa Rafael Mariano Grossi, director general de l’AIEA.