Entendre + la música Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

¿És el folklore el nou pop?

C. Tangana canta al so d’una marxa de Setmana Santa, l’‘extriunfita’ Amaia es posa jotaire, Vetusta Morla abraça la copla i el pandero quadrat, Rodrigo Cuevas barreja cabaret i folk asturià, Maria Arnal i Marcel Bagés reivindiquen l’ancestral ‘Cant de la Sibil·la’ i el trio de ‘pandereteiras’ Tanxugueiras es postula per a Eurovisió. ¿Per què mira cap enrere i cap endins la nova música, realçant gèneres, ritmes i sonoritats que fa quatre dies no donaven senyal al radar de la modernitat?

Sony Music

El moviment de fons cueja des de fa alguns anys, i és ara quan es manifesta d’una manera més palmària, filtrant-se en les diferents escenes, des de la més experimental fins a la més comercial. Si bé, fins fa molt poc, guitarres elèctriques o sintetitzadors podien representar la modernitat, s’obren pas ara la samfoina, l’ampolla d’anís i les veus d’harmonies ancestrals. I la copla, el cant de batre i el corrido castellà, llegats de què els artistes se serveixen per construir obres rampants sense temor de ser acusats de retrògrads o de rurals.