Entendre-hi + amb la història

Franco a les Nacions Unides | + Història

La cirereta en aquest procés d’encaix del franquisme en el teatre de la política internacional va arribar el 14 de desembre de 1955, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va acceptar Espanya com a membre de ple dret.

Tal dia com avui de 1955, l’Espanya de Franco entrava a les Nacions Unides. Només 10 anys després de la Segona Guerra Mundial, una dictadura aliada de Hitler s’establia a l’ONU gràcies a les grans democràcies.

UN Archives

Les informacions periodístiques ens ofereixen constantment notícies que posen en evidència el cinisme que regeix les relacions internacionals i els pocs escrúpols dels estats a l’hora d’establir aliances amb règims dubtosos. Les causes d’aquestes amistats per conveniència són múltiples: estratègia militar, interessos comercials, necessitats energètiques... És temptador parafrasejar lord Palmerstorn, un polític britànic que, el 1848, va dir que no hi ha aliats ni enemics perpetus; només els interessos ho són. Un adagi molt adequat per a aquest dimarts, en què es commemora l’entrada d’Espanya a les Nacions Unides el 1955.