ENTENDRE + el mercat de treball

Entendre-hi + Els desafiaments laborals en la maduresa

Els majors de 45 anys són els que més temps passen en situació d’atur i els que més difícil tenen reenganxar-se al mercat laboral a causa de la pandèmia. La piràmide demogràfica i l’augment de l’esperança de vida obliguen a tenir una nova mirada sobre les trajectòries professionals d’aquest col·lectiu. Joaquín Solana Oliver, professor de la Universitat Abat Oliba CEU, i Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, hi aporten els seus arguments.

És necessari un marc legal que protegeixi els drets dels majors i lluiti contra els abusos, maltractaments i delictes comesos contra el col·lectiu / Shutterstock

Estem en un context d’envelliment rècord: els majors de 45 anys ja suposen el 47,3% de la població activa i el 37,6% dels aturats, unes xifres que, els últims 10 anys, s’han incrementat en 12,2% i 11,2%, respectivament. La població sènior augmenta i això es reflecteix al mercat laboral, amb uns treballadors que tenen una mitjana d’edat cada vegada més alta –actualment de 43 anys–. Malgrat aquesta realitat demogràfica, els professionals sèniors continuen trobant importants dificultats per accedir al mercat laboral, fruit de tics històrics i culturals que minven les seves oportunitats professionals. Una contradicció que avui suposa tot un repte al qual urgeix donar resposta i més si, com es pretén, s’aposta per retardar encara més l’edat de jubilació.  

Temes:

Ocupació