Entendre-hi + amb la història Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Una pionera entre dinosaures

De tant en tant els dinosaures treuen el cap per les pàgines d’actualitat, com aquests dies que es parla del tiranosaure. És una bona excusa per recordar la figura de la primera paleontòloga de la història, Mary Anning.

Pioneer fossil collector of Lyme Regis, Dorset. Oil painting by an unknown artist, before 1842. Golden Cap is visible in the background. Held at the Natural History Museum, London.

Mary Anning, pionera de la paleontologia (Museu d’Història Natural de Londres)

Pioneer fossil collector of Lyme Regis, Dorset. Oil painting by an unknown artist, before 1842. Golden Cap is visible in the background. Held at the Natural History Museum, London. Mary Anning, pionera de la paleontologia (Museu d’Història Natural de Londres) / Natural History Museum Picture L (The Natural History Museum / Tru)

Ser el rei de la festa fa que tothom et presti atenció. I, quan es tracta de dinosaures, si hi ha un exemplar que s’emporta la palma aquest és el tiranosaure. Ara és notícia perquè dos investigadors de la universitat japonesa de Fukui han publicat els resultats de la seva investigació. Després d’estudiar amb deteniment les restes fòssils d’un exemplar trobat a Montana (EUA) i aplicar sistemes tecnològics com la tomografia computarizada (coneguda popularment com a TAC), han descobert que la mandíbula d’aquells temibles animals era més complexa que la de la resta de les espècies amb què compartia la Terra durant el cretaci, o sigui fa uns 65 milions d’anys. Les proves han revelat un entramat de ramificacions nervioses i vasos sanguinis molt sofisticat i això ha permès als científics arribar a la conclusió que eren una espècie que sabia i podia escollir què menjar. Per això els titulars de la premsa a l’hora d’explicar la notícia de la troballa han dit que el ‘T. rex’ era un depredador «sensible».