LES PLATGES DELS LECTORS

El capvespre de Josep Pla

FERRAN SENDRA

La Nova és una estreta franja de sorra daurada ubicada en ple centre de Roses i una de les poques platges catalanes orientades a ponent. Per a l'escriptor i periodista Josep Pla, des d'aquesta part del poble es veien les millors postes de sol del país. Un altre Josep Pla, administratiu a l'atur de Gavà, també va disfrutar dels capvespres de Roses. Ho va fer per primera vegada en la seva lluna de mel, l'agost del 1990, i va repetir durant 15 estius seguits. Des del 2005 no ha tornat, però ara que els seus fills han crescut i es munten les vacances pel seu compte, en Josep hi vol tornar amb la seva dona per menjar bé, disfrutar de l'ambient relaxat del poble i passejar per la platja amb els peus descalços, com acostumaven a fer.

No estaran sols. Durant la tarda un degoteig de banyistes abandona les platges per empolainar-se als seus hotels i apartaments. I quan el sol amenaça de marxar, surten a l'uníson com un torrent primaveral que inunda de cop i volta el passeig marítim. Són parelles joves i grans, amb nens o sense, que busquen un restaurant per sopar, que es fotografien aprofitant la llum càlida del capvespre o que caminen, sense cap altra intenció, per disfrutar de l'animada rambla litoral. D'aquelles passejades en Josep recorda les estàtues de sorra, la brisa fresca i els velers a l'aigua, que segueixen sent-hi, com els carrets de crêpes de Nutella i les senyores que fan trenes als cabells de noietes  amb el nas vermell.

La rambla és un excel·lent mirador que transcorre plàcidament al llarg d'uns dos quilòmetres sembrats de palmeres. Des de la la platja de Santa Margarida, a l'extrem sud de Roses, el passeig s'enrosca com si volgués entrar al mar fins a encarar-se a ponent a l'altura de la Nova. Se sap que s'ha arribat a la platja perquè una placa gravada amb un text de Josep Pla celebra la seva orientació privilegiada: «Això fa que les passejades del capvespre fins al far permetin la contemplació de les postes de sol més prestigioses del país, les més grandioses i inoblidables».

I si s'alça la mirada de la placa, a l'horitzó s'hi pot veure com el Canigó s'empassa el sol i deixa al cel un rastre de sang que l'escriptor va comparar amb un ram de roses elegant, confortable, luxós i vague. Un motiu més pel qual l'altre Josep Pla, el de Gavà, recorda i recomana aquesta platja de Roses.

LA NOVA ROSES Longitud/amplada:  440 m. / 40 m. Tipus de platja: Sorra fina / Urbana. Ocupació: Alta Platja familiar amb accés per a persones amb mobilitat reduïda. Ideal per a nens. Té zona de jocs infantils i lloguer de para-sols.

Digui'ns quina és la seva platja favorita a entretots.elperiodico.cat